Nav dupla bírság augusztustól
Fotó: Shutterstock

Kétszeresére nő a NAV-bírság

Megduplázta a kormány a NAV által kiszabható pénzbüntetési tételeket – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. Ha egy cég valakit feketén foglalkoztat vagy elmulasztja a számlaadást, már 2 millió forintos bírsággal is számolhat.


A változásokat a 181/2024 (VII.8)-as Kormányrendelet tartalmazza.
– A sima mulasztási bírság tetőértéke természetes személyek esetében az eddigi 200 ezer forintról 400 ezerre nő, míg a nem természetes személy adózóknál 500 ezerről egymillióra.
– Ha valaki be nem jelentett munkaerőt foglalkoztat, azt mostantól az eddigi egymillió helyett kétmillió forintig lehet büntetni.
– Ugyanekkora büntetésre számíthat az is, aki a számlaadási, vagy az iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget.
Az új büntetési tételek augusztus 1-től érvényesek - írja a HVG.

Bevételnövelés bankoktól, multiktól, energiacégektől​

Az intézkedés illeszkedik abba a költségvetési bevételek növelő intézkedéscsomagba, amelyről a kormány hétfőn tett bejelentést.

- Védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert.
- Megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és a bankok devizaműveleteire valutaátváltási illetéket vetnek ki. Augusztus 1-től a tranzakciós illeték 0,45 százalékra ugrik, a tétel plafontszintje 20 ezer forint. A készpénzfelvételnél 0,9 százalékra emelkedik a költség. A konverziós műveleteknél a kiegészítő illeték 10 ezer forintos limit mellett 0,45 százalék lesz. Annak érdekében, hogy ezt ne lehessen áthárítani a családokra, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra.
- Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik idén.

Bajban a költségvetés

A bevételnövelő intézkedések oka, hogy a költségvetési hiány június végén már 2 656,4 milliárd forint volt, ami az eredeti éves előirányzat 105,6 százaléka.

Ne hagyd ki!