Távol-keleti boltosokra csapott le a NAV
Fotó: Shutterstock

Gyanúsan gyengén ment a távol-keletiek boltja, lecsapott a NAV

Bevételeltitkolás miatt több mint 60 millió forint értékben foglalt le készpénzt és árukészletet, valamint bankszámlát is zárolt egy távol-keleti, ruházattal és vegyeskereskedelemmel foglalkozó társaságnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


Közleményében a NAV azt írta: a társaságnál már az adóhatósági rendszerek és a bevallások adatai is előrevetítették a bevételeltitkolás kockázatát. A kft. az árbevételéhez képest minimális adót fizetett, bevallásai alapján jövedelmezősége és az alkalmazott haszonkulcsa életszerűtlenül alacsony volt. A NAV operatív revizorai egy helyszíni vizsgálaton gyűjtöttek adatokat és kasszarovancsot is végeztek.

A termékek fogyasztói árának összeírása mellett bekérték a beszerzési árakat tartalmazó számlákat is. A kettőt összevetve háromszor akkora haszonkulcs jött ki, mint amelyet a kft. bevallásai mutattak. Az ellenőrzéskor a kasszában megszámolt pénz az ötszöröse volt a pénztárgépben rögzített összegnek. Az üzletben már egy korábbi próbavásárlásnál sem adtak nyugtát, és akkor is lényegesen több pénz volt a kasszában a pénztárgépbe beütöttnél.

A NAV adóvizsgálatot rendelt el és becsléssel állapította meg a bevallásokhoz képest elért bevétel összegét. A tényleges haszonkulcs alapján végzett számítások szerint a vizsgált két évre 51 millió forint volt a többlet, a társasság ekkora összegű bevételt titkolt el. A tízmilliós adóhiány és a bírság beszedésére a NAV biztosítási intézkedést rendelt el. A lefoglalt árukészletet jelenleg is árverezik - olvasható a közleményben.


Ne hagyd ki!