Magyarország 130 országgal került szembe globális minimumadó ügyben, de kitart

Magyarország elutasít minden olyan kezdeményezést, amely adóemeléssel és a versenyképesség romlásával járna, ezért nem támogatta a globális minimumadó bevezetését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésén, jelentette ki a pénzügyminiszter. 130 ország viszont támogatja az elképzelést, ami még csak terv.


A magyar álláspont a kezdetektől fogva világos, elkötelezettek vagyunk a tisztességes adóverseny és a digitális cégek megadóztatása mellett, de az adóemelés nem büntethet valós gazdasági tevékenységet végző, termelő vállalkozásokat, mert az munkahelyeket, beruházásokat veszélyeztethet. A magyar kormány válságkezelő intézkedései a munkahelyek megvédésére, a beruházások ösztönzésére és az adócsökkentésekre épültek, az adóemelést semmilyen formában nem támogatjuk

- idézte a tárca közleménye Varga Mihályt.

A pénzügyminiszter hozzátette: a globális minimumadó akadályozná a gazdasági növekedést, túl magas a tervezett 15 százalékos adókulcs és a valós gazdasági tevékenységet sem szabadna terhelnie. Magyarország több javaslatot is tett a szabályozás javítására, amelyek egy részét egyelőre még figyelmen kívül hagytak. A célunk most az, hogy az októberi OECD-ülésre egy igazságos szabályrendszer alakuljon ki, amely minden állam érdekét figyelembe veszi, függetlenül annak méretétől és fejlettségi szintjétől. Magyarország továbbra is folytatja az OECD tagállamokkal a konstruktív együttműködését annak érdekében, hogy megfelelő megállapodás születhessen.

Mi is ez a terv?

130 ország egyezett meg arról csütörtökön, hogy támogatja a globális minimumadó bevezetését – közölte az OECD. Nem kis országokról van szó, hiszen a G20 összes tagja támogatja az elképzelést, összességében pedig a globális GDP 90 százalékát adják ezek az államok.

A fő cél, hogy a multinacionális nagyvállalatok ott fizessenek adót, ahol működnek és profitot termelnek – függetlenül attól, hogy az adott országban rendelkeznek-e fizikai jelenléttel (a Facebook európai központja például Írországban van, ezért hiába érhető el az öreg kontinens összes országában, így jelenleg adót a szigetországban fizet). Az adó bevezetésével az OECD számításai szerint több mint 200 milliárd dollárnyi bevételhez jutnának az államok. A tervek szerint először a legalább 20 milliárd eurós árbevétellel rendelkező cégeket érintené a szabályozás, amit idővel a 10 milliárdos bevételt elérő vállalkozásokra is kiterjesztenének.

Ez még nem a végleges megállapodás, azt idén októberre érnék el, amivel megvalósítható lenne a tervek szerint az is, hogy 2023-ban már működjön a rendszer. Vagyis elképzelhető, hogy a Varga Mihály által elmondottaknak megfelelően finomítanak az elképzelésen.

A tárgyalásokon összesen 139 ország vett részt, tehát mindössze kilencen mondtak nemet, köztük Írország, Észtország Nigéria, Kenya, Peru és Srí Lanka. És a 9 százalékos társasági adóval rendelkező Magyarország.

Related Articles From Your Site
The Conversation

Ne hagyd ki!