Drága az üzemanyag, de adóemelés nem lesz, ezt ígéri a kormány
Fotó: Shutterstock

Ha kell, Brüsszellel is dacol a kormány, de nem emeli a benzin jövedéki adóját

A kormány nem emeli meg az üzemanyagok jövedéki adóját, akkor sem, ha a brüsszeli bürokraták annak ellenére eljárást indítanának hazánkkal szemben, hogy soha nem látott magasságokban van az üzemanyag világpiaci ára - válaszolta az atv.hu-nak a Pénzügyminisztérium.


Miért kellene emelni?

A gyenge forint miatt hamarosan emelni kell (kellene) az üzemanyagok jövedéki adóját - írta a Napi.hu. múlt pénteken. A lap szerint egy 2003-as EU-s rendelet előírja a jövedéki adó minimumértékét: ez a benzinnél 359 euró ezer literenként, a gázolajnál pedig 330 euró ezer literenként, ami azt jelenti, hogy a mostani árfolyamon a benzin literenkénti 124,145 forintos adóját több mint 5 forinttal, a gázolaj 114,233 forintos adóját pedig több mint 4 forinttal kellene emelnie a kormánynak.

Válaszolt a Pénzügyminisztérium

Az ATV megkérdezte a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumot, hogy emelik-e a benzin, üzemanyag árak jövedéki adóját. A tárca a megkeresésre ezt írta:

A kormány az adózási eszközök révén mindent megtesz azért, hogy a lehető legalacsonyabban tartsa az üzemanyagárakat, az EU-ban egyedülálló módon csökkentette az üzemanyagok adóját: 2021. április 1-től a gázolaj esetében literenként tíz forinttal, a benzin esetében literenként öt forinttal csökkent a jövedéki adó

- írták, hozzátáve: a kormány mmég brüsszeli nyomásra sem emeli meg az üzemanyag jövedéki adóját. Akkor sem, ha a brüsszeli bürokraták, annak ellenére eljárást indítanának hazánkkal szemben, hogy soha nem látott magasságokban van az üzemanyag világpiaci ára.

A dolog pikantériája, hogy ha a Brent típusú olaj ára alacsonyabb lenne 50 dollárnál, akkor a benzin adója 5, a gázolajé 10 forinttal lenne magasabb - ahogy erre volt is példa, az elmúlt időszakban - és akkor nem lenne gond az adó mértékével. Az EU-s üzemanyagárakról ITT írtunk, ITT pedig arról olvashatsz, hogy milyen tételekből áll össze az üzemanyagok ára.


Ne hagyd ki!