Lehetőségek a katázásból kiseő autósoknak

Katáztál? Autósként ezek a lehetőségek nyílnak meg előtted a váltás után

Átalakulóban van a magyar kisadózópiac, a legtöbb jelenlegi katás éppen a könyvelőjével egyeztet, számol, és igyekszik eligazodni az átalányadó/KIVA/szochó témaköreiben. De mi a helyzet azokkal az autósokkal, akik nem taxiznak, de gépkocsit használnak katásként? Milyen lehetőségek állnak előttük a KATA-változás után?


KATA-szigorítás

2022. szeptember 1-től megszűnik a jelenlegi formájában ismert KATA, ezt követően csak magánszemélyeknek állíthat ki számlát minden eddigi katás a taxisokon (és más, egyelőre nem ismert kisadózó szektoron) kívül.

A bejelentés hirtelensége egy igazi váratlan gyomrosként érte az eddigi katásokat, mert bár lehetett számítani rá, hogy változás jön a KATA-ban, csak kevesen gondolták, hogy ennyire drasztikus szigorítást szavaznak meg.

Egyéni vállalkozók autóval

Köztudott, hogy a katásoknak a minimális nyugdíjalap mellett nem járt semmi fizetett szabadság, ha pedig autót használtak pénzkereső tevékenységükhöz, semmilyen költséget nem tudtak leírni vagy elszámolni.

A KATA kivéreztetése ebből a szempontból újdonságokat hozhat az eddig katázó autósoknak, akár munkavállalóként dolgoznak tovább, akár ÁFA-körbe lépnek egyéni vállalkozóként.

Nézzük ezeket az eseteket egyesével:

A munkáltató és a munkavállaló esete a KATA után

Ha egy cégvezető úgy dönt, hogy bejelenti az egyik, kiemelkedően teljesítő volt katás beszámlázóját, akkor számolnia kell a munkavállaló után fizetendő járulékokkal is, ami egyik munkáltatónak nincs éppen ínyére a magas terhek miatt.

Amennyiben az újdonsült munkavállalónak van egy saját autója, amit üzleti célokra fel tud használni a cégben, máris megnyílik a lehetőség arra, hogy a munkáltatója a bérén kívül pluszban motiválja, ráadásul járulékmentesen: kiküldetési rendelvény használatával.

Kiküldetési rendelvény vezetése esetén a munkáltató a cégautóadó-mentesség mellett úgy fizetheti ki a dolgozó gépkocsijára felmerülő céges költségeket, hogy ezzel a céges házi pénztárát is csökkenti.

Mivel a kiküldetési rendelvény egy igen előnyös opció, biztosan szerepelni fog a KATA-változás utáni megoldások között.

Szinte ÁFA nélküli lízing útnyilvántartással

Az autóipar lelassulása miatt a használt gépkocsik árai is kilőttek, átlagosan 40%-kal drágultak 1 év alatt és ez sokakat a lízing felé irányított.

Az ÁFA-körbe lépett, személyautót lízingelni vágyó egyéni vállalkozók nyílt végű lízing és tartós bérlet esetén, útnyilvántartás vezetésével jogosultak lesznek a lízingdíj ÁFA-jának akár 90-100%-os megtakarítására attól függően, hogy milyen arányban használta az autót céges utakra

100% céges arány = 100% lízing ÁFA megtartása, kvázi ÁFA-mentes lízing

Lehet\u0151s\u00e9gek a kat\u00e1z\u00e1sb\u00f3l kies\u0151 aut\u00f3soknak

Miért fontos az útnyilvántartás?

A 90-100% lízing ÁFA levonás kizárólag útnyilvántartás vezetésével érhető el, lízingátalány-adóval csupán fix 50% vonható le, így útnyilvántartással az átalányadóval elérhető ÁFA levonás dupláját is megtakaríthatod.

Havi 700 km fölött egyértelműen jobban megéri útnyilvántartást vezetni egyéni vállalkozóként és minél több kilométert teszel meg efölött, annál inkább megéri! :)

Hogyan vezessek útnyilvántartást / kiküldetési rendelvényt?

A középkori toll-és-papír, vagy éppen Excel-táblázatok rengeteg hibalehetőséget jelentenek, ami könnyen NAV-büntetéshez vezethet. A 2020-as évekre már nyugodtan bízhatunk a technikában annyira, hogy egy útnyilvántartó programot használjunk ehhez, Magyarországon pedig a RoadRecord-ot ajánlják a legtöbben, nem véletlenül:

17 éve a piacon vannak és folyamatos fejlődésük által mára 3 féleképpen rögzíthetőek automatikusan a céges és magánutak a RoadRecord mobilapplikációból.

A mobilalkalmazást a webes felület egészíti ki, ahol laptopról vagy asztali gépről havi 7 perc alatt véglegesíthető az útnyilvántartás / kiküldetési rendelvény, a hiányzó utakra az Intelligens útajánlás funkció is bevethető, mely az ügyfelek és a látogatott helyszínek alapján ad egy útajánlást.

Mit szól hozzá a NAV?

A RoadRecord Beépített házi NAV ellenőr funkciója 70 különböző logikai ütközést vizsgál meg útnyilvántartásodban, mielőtt a program továbbenged a nyomtatási oldalra, ahol már a 100%-ban NAV-álló útnyilvántartás kerül kinyomtatásra.

A RoadRecord-ot 14 napig ingyenesen kipróbálhatod, mindenféle kötelezettség nélkül.


Ne hagyd ki!