Gondterhelt nő
Fotó: Shutterstock

A kata halála: Egy százalék alatt az adónem mellett kitartók aránya

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a VG érdeklődésére elárulta, az első tíz napban, vagyis augusztus első harmadában 4326 egyéni vállalkozó adta be a szükséges adatlapot annak érdekében, hogy az új kata alá tartozhasson szeptember 1-jétől. A szigorítás előtt 450 ezren voltak.


Az eddig a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozók augusztus 1. és szeptember 25. között nyújthatják be nyilatkozataikat, az új kata-alanyiság szeptember 1-jétől jön létre. A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy a tevékenységét év közben kezdő egyéni vállalkozó az új kata választását a webes ügysegéden keresztül jelentheti be, a már működő egyéni vállalkozó a 22T101E jelű adatlapon jelezheti a választását, az adónemben maradás ugyanis nem automatikus.

Gyányi Tamás adótanácsadó a lapnak azt mondta, a katából kiszorulóknak a legközelebbi és legegyszerűbb választás az átalányadózás lehet, ám el tudja képzelni, hogy sokan 40 órás munkaviszonyban helyezkednek el, vagy nagyobb ügyfélkörrel, több vállalkozás felé számlázva a cégalapítást is megfontolják. Bajusz Dániel, az EY adójogásza rámutatott, az egyéni vállalkozók az átalányadózás helyett választhatják a vállalkozói jövedelemadózást, valamint az arra jogosultak köre az ekhót is.

A kata módosítása körülbelül 450 ezer embert érint Magyarországon.


Egyelőre becslésekbe sem lehet bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy miként befolyásolja a központi költségvetés adóbevételeit a katázás szigorítása, ám az szinte biztos, hogy a katához képest nő az érintettek adóterhe, igaz, 4-5 millió forintig valószínűleg nem jelentősen.


Ne hagyd ki!