Küzdenek a könyvelők

A Minősített Könyvelők Egyesülete (Minke) a céges bevallások és beszámolók esetleges késedelmes benyújtása miatt most azért kért méltányosságot a NAV-tól, mert a Pénzügyminisztérium elutasította a szervezet korábbi kérését a határidő halasztására.


A Minke korábban az kérte a Pénzügyminisztériumtól, hogy idén is hosszabbítsa meg szeptember 30-ig a gazdálkodó szervezetek beszámolási kötelezettségének határidejét. Kérésüket azzal indokolták, hogy a koronavírus-járvány miatt nehézségekbe ütközik a köz- és taggyűlések összehívása. A Pénzügyminisztérium a kérésre azt válaszolta, jelenleg nincs napirenden a bevallási határidő elhalasztása.

Nagy a terhelés

Szeretnénk meggyőzni a Pénzügyminisztériumot, hogy vizsgálja felül döntését. Kérésünket újabb érvekkel támasztottuk alá. Azonban addig is méltányosság gyakorlására kértük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Kérjük, hogy ha a határidők változatlanul maradnak is, 2021. szeptember 30-ig egységesen mellőzzék a bevallások és beszámolók esetleges késedelmes beküldése miatti szankciók kiszabását

– idézi Harkai Istvánt, a Minősített Könyvelő Egyesületének elnökét a szervezet közleménye.

A Minke álláspontja szerint a gazdálkodók elenyésző része tudott felkészülni a beszámolók és közgyűlések online lebonyolítására, annak ellenére, hogy időközben történt jogszabályi módosítások megteremtették a szükséges jogi hátteret. A szervezet azzal érvel, hogy a bevallásokat segítő könyvelőirodákra már-már teljesíthetetlen mértékű terhelést ró a járvány miatt kialakult helyzet. Drasztikusan nőtt ugyanis a könyvelők adminisztrációs feladata, például a vállalkozások vészhelyzeti támogatás igénylésének adminisztrációja, vagy éppen a megnövekedett táppénz igénylések miatt. A járvány a könyvelőket sem kímélte, így hetekre, hónapokra voltak kiesések, nehézkessé vált az ügyintézés, mind az ügyfelekkel történő, mind a hivatalos egyeztetések tekintetében.

K\u00f6nyvel\u0151 gondban

Fotó:123RF

 Nem egyedi a probléma

A közlemény arra is kitér, hogy a könyvelők túlnyomó része nő, hónapok óta jelentős többletterhet kénytelenek cipelni az online oktatás és home office miatt, ami tovább csökkenti a munkavégzés hatékonyságát.

A könyvelő kollégák hozzánk érkezett reakciói jelzik, hogy a probléma tömeges méretű, ezért nagyon bízunk kérelmünk kedvező elbírálásában. Bízunk benne, hogy legalább a szankciómentességet sikerül elérni

– jegyezte meg Harkai István.

Szerinte a szankciómentesség már csak azért is észszerű lenne, mert a kiszabott büntetések jelentős részénél az adózók a koronavírus-járványra hivatkozva kérelmezhetik a bírság törlését, amit az Adóhivatal nagy valószínűséggel méltányolni is fog. A szankciómentesség így sok felesleges adminisztrációtól mentesítené az gazdálkodókat, az adóhivatalt és a könyvelőirodákat egyaránt.


Ne hagyd ki!