A könyvelők sem fogadhatnak ügyfeleket

Egyesületük szerint a korlátozás miatt leállhat a bértámogatási ügyintézés.A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) a szigorításokról szóló rendeletből azt olvasta ki, hogy még az egyéni könyvelők, bérszámfejtők sem fogadhatnak ügyfelet (ez igaz, ez a szolgáltatás nem tartozik a kivételek közé). Az egyesület szerint a járványügyi intézkedésekhez rendszerint súlyos adminisztrációs teher társult és az ügyintézés nagy részét egyéni könyvelők és könyvelőirodák végezték az elmúlt évben is. Ráadásul a bértámogatások miatt még mindig szükség lehet személyes ügyintézésre.

A MKOE azt követeli, hogy a számviteli, adózási tevékenységeket szolgáló ügyfélfogadás ne legyen tiltott, illetve a könyvelőirodáknak ne kelljen bezárniuk.

Mit mond a kormány?

A régiós versenytársakkal szemben is nagy előnyt jelent az, hogy Magyarországon a cégek adóügyeiket elektronikusan intézik, és idéntől még a számlázás is online

- tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára (még nem a könyvelők kérésére reagálva, hanem általános iránymutatást adva az ügyintézéshez) az MTI-t.

A papírmentes megoldások gyorsak, egyszerűek, népszerűek és még a járványügyi kihívásokra is jó választ adnak. A magyar adó-technológiai újítások révén egyszerűbbé vált a kapcsolattartás a könyvelőkkel, adótanácsadókkal is, jegyezte meg Izer Norbert.

The Conversation

Ne hagyd ki!