A világ legnagyobb adói sújthatják a magyar minimálbért
Fotó: Shutterstock

Világviszonylatban is kiugró a magyar minimálbéresek adóterhe

A statisztikák szerint Magyarországon lehet arányaiban a legmagasabb a minimálbéresek adóterhelése a világon. Azonban az adórendszerünk meglehetősen kedvez a leggazdagabbaknak. Mutatjuk a részleteket!


Világrekord lehet a minimálbért sújtó magyar adó

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves jelentésében van egy kimutatást, amely a minimálbér adózását vizsgálja 42 országban. A 2019-es adatok azt mutatják, hogy a legkisebb munkabér után mekkora adó- és járulékterhet kell fizetnie a munkavállalónak a bruttó minimálbérhez viszonyítva. A statisztikákból kitűnik, hogy a vizsgált országokban Magyarországon a legmagasabb a minimálbéresek adóterhelése – írja a G7.

Emellett az ILO egy mási kimutatása szerint 154 ország és terület közül Magyarországon az 59. legalacsonyabb a magas jövedelműek adózása. Főként a közel-keleti olajmonarchiákban alacsonyabb a bérek adója. Az európai országok közül pedig Észtországban, és néhány elmaradottabb gazdaságban van (Albánia, Bulgária, Fehéroroszország, Moldova, Montenegró) a miénkhez hasonlóan alacsonyabb adószint.

Tehát egyedülálló a magyar adórendszer, amely az alacsony jövedelműeket arányaiban kiemelkedően magas, a tehetősebbeket pedig az átlagosnál alacsonyabb adókkal sújtja. Egyébként a magyar szja kulcsa meglehetősen alacsony, a társadalombiztosítási járulék pedig átlagosnak tekinthető, bár ez a legkisebb jövedelműeket biztosan nem vigasztalja.

Más összehasonlításban sem állnak fényesen a kisjövedelműek

Fontos megemlíteni, hogy az említett összehasonlítások nem teljes körűek, mivel csakis a munkavállalói adó- és járulékterhekre vonatkoznak. A nettó bérek és a teljes bérköltség összehasonlítása sokkal pontosabb képet tud mutatni arról, hogy mekkora hazánkban a munka adóterhe.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) adatbázisában lehet megtalálni ehhez az összehasonlításhoz a szükséges statisztikákat, hiszen azokban az összes jövedelem terhére megfizetett adót és járulék szerepel.

Ezek alapján az egyedül élő, gyermektelen magyar adófizető világviszonylatban is kiemelten sok adót fizet, különösen akkor, ha alacsony a jövedelme. Emellett nincs még egy fejlett ország, ahol olyan magas adóterhet kellene fizetnie az átlagbér felét kereső, gyermektelen munkavállalónak, mint hazánkban.

Továbbá az OECD-tagok közt jellemző átlagos elvonás 1,6-szorosát kell az átlagbér felét keresőnek a bérükből a közterhekre fordítaniuk, amíg az átlagbér dupláját kapók csak a nemzetközileg jellemző terheket fizetik Magyarországon.

Az állam nemzetközi összehasonlításban kiemelten sokat von el a gyermeküket egyedül nevelőktől is (ebben az esetben is leginkább akkor, ha keveset keresnek). Egyedülálló szülőként az átlagbér felét megkeresve háromszor annyi elvonást kell fizetniük, mint a legfejlettebb országok átlaga.


Ne hagyd ki!