Offshore lovagok párviadala

Évek óta mérséklődik az adóparadicsomi cégek tulajdonában álló hazai vállalkozások száma, állapítja meg az Opten. Ez most jó hír?Jelenleg közvetlenül mintegy 3 ezer, áttételesen pedig további 1300 magyar vállalkozás áll offshore-jellegű cég tulajdonában – derül ki az Opten kimutatásából, amelyet a Népszava idéz. Ez több mint tíz százalékos csökkenés az előző évhez képest. A tetőzés 2008 és 2013 között volt, akkor 7 ezer ilyen cég működött.

Mi az offshore?

A céginformációs szolgáltató azokat az adóparadicsomoknak nevezett „egzotikus országokban" bejegyzett tulajdonosokat nevezi offshore-jellegűnek, amelyek (akik) esetében a magyarországi jelenlét magas számát nehéz tényleges gazdasági folyamatokkal indokolni. Bár magáról a meghatározásról komoly viták zajlanak, azt általánosságban elmondhatjuk, hogy az offshore-jellegű államokban bejegyzett cégek meghatározott feltételek mellett adómentességet élveznek, vagy nagyon alacsony adót fizetnek. Alacsonyabbat, mint a tényleges tevékenység színhelyeként feltüntetett országban.

Azt az Opten-elemzése is hangsúlyozza, hogy az „adóoptimalizálásnak" nevezett jelenség önmagában nem szabályellenes, a tapasztalatok szerint mégis könnyíti az adócsalást, a pénzmosást vagy más bűncselekményeket. A kettősséget jellemzi, hogy a külföldi tulajdonlás Magyarországon is bevett gyakorlat, amiként az „adóparadicsomi" háttér is takarhat valós gazdasági tevékenységet.

Offshore földrajz

Az offshore-kapcsolódású hazai cégek kedvence Ciprus, a Seychelle-szigetek, valamint az Egyesült Arab Emírségek, de még a Föld másik felén lévő, 58 ezres lakosságú Marshall-szigetek is felkerült a térképre: a tőlünk 13 ezer kilométerre található, mikronéziai miniállamból ma is évi 4-5 hazai céget alapítanak.

A hazai adóhatóság, a jogalkotók és az üzleti élet szerelőinek nyomására jelentősen visszaesett az offshore-cégek száma, de mindig nyílnak újabb kiskapuk. Bár az Unió a szürkegazdaságelleni küzdelem jegyében egységesítené a cégnyilvántartásokat, a teljes átláthatóságra még várni kell. A hazai közbeszédben mindenesetre az offshore lovag kifejezés nem a gáncsnélküliség szinonimája….

Ne hagyd ki!