Szállodát büntetett a NAV
Fotó: Shutterstock

Elázó számlákra hivatkozott a szállodás, a NAV nem vette be

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság.


A tájékoztatás szerint a NAV előzetes kockázatelemzési eljárás után vizsgálta a szállodát üzemeltető vállalkozást. Az adóellenőrzéskor a vállalkozó beázásra hivatkozva nem tudta hiánytalanul átadni az áfa-visszaigénylésére jogosító számlákat. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a biztosítónak a kárigényben nem jelezte, hogy a káresemény az iratokat érintette.

A bemutatott számlákat értékelve a NAV megállapította, hogy a cég fiktív számlákat is beállított a könyvelésbe, a számlát adó cégeknek ténylegesen nem voltak recepciós, takarító, konyhai kisegítői munkát végző alkalmazottaik. Az ügyben érintett vállalkozások áfabevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget.


A közlemény szerint a számlakibocsátók nem voltak elérhetők, iratanyaguk nem állt rendelkezésre. A munkát végzők korábban közvetlenül vagy munkaerő-kölcsönzéssel a szállodában dolgoztak. Az üzemeltető tehát tudott arról, hogy a munkát végzők felett a cégek rövid időn belül cserélődnek. Arról is tudnia kellett, hogy a társaságok között személyi összefonódások vannak. Mindezek a körülmények adókijátszásra utaltak. Az adózó elmulasztotta a számlakibocsátókról elérhető adatok ellenőrzését is. Az üzleti partnerekről való tájékozódást a NAV honlapján elérhető tájékoztató megkönnyíti - tájékoztatott a vámhivatal.


Ne hagyd ki!