Íg segít az adóbevallásban a NAV, fejfájás kizárva
Fotó: Shutterstock

Ha elakadtál az szja-bevallásban, így segít a NAV

Már elérhetőek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eSZJA-portálján az éves adóbevallási tervezetek – tájékoztatott a NAV. Az adóhivatal tanácsai szerint az szja-bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani. A jóvá nem hagyott tervezet május 22-ével automatikusan bevallássá válik, kivéve az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfás magánszemélyek tervezetét.Ha rendelkezik KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), akkor a számítógépén, vagy okostelefonon, tableten is megnézheti, kiegészítheti a tervezetét, majd jóváhagyva be is küldheti. A NAV honlapjáról legegyszerűbb felkeresni a portált, ugyanis a NAV a tervezetet nem küldi ki sem e-mail-címre, sem pedig az elektronikus tárhelyre.


Azoknak, akiknek tavaly ingatlan-bérbeadásból volt bevételük, most kell számot adniuk a jövedelmükről - írja az adóhivatal. A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg: tételes költségelszámolással, vagy 10 százalékos költséghányad alkalmazásával. A jövedelem megállapítással kapcsolatos bővebb tájékoztató elérhető a NAV honlapján, a 10. számú információs füzetben.
Akik tavaly ingatlant adtak el, azoknak hasznos segítséget nyújt a befizetendő adó kiszámításához a NAV oldalán található kalkulátor és a 9. számú információs füzet.

A NAV webes szja-kitöltőprogramját használóknak – ha kiegészítik, pontosítják a tervezetüket – fontos, hogy mentsék a módosítást és csak azután küldjék el a kiegészített tervezetet a NAV-hoz.

Akik papíron adják be bevallásukat – akár személyesen az ügyfélszolgálaton, akár postán – azoknak alá kell írniuk a bevallást, különben érvénytelen lesz – figyelmeztet a NAV.


The Conversation

Ne hagyd ki!