Az szja-mentességnek lehetne az egyik feltétele az, ha valaki képzi magát – véli az Állami Számvevőszék elnöke.


Egy előadásban hangzott el a javaslat

Domokos László a XV. Soproni Pénzügyi Napokon tartott előadásában fogalmazta meg javaslatát, amit azzal indokolt, hogy így az adott személy „nemcsak a saját elhelyezkedési lehetőségeit javítja, hanem nagyobb hozzáadott értékkel járul hozzá a nemzetgazdaság sikerességéhez".

Korábban a 0 százalékos szja is szóba került  

Augusztusban Domokos László a Magyar Nemzetnek adott interjúban még az szja teljes eltörlésének lehetőségét is felvetette. Úgy fogalmazott, hogy „az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni, azaz büntetni azért, mert dolgozik". Az interjúban azt is mondta: meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy mindenki megfelelő megélhetést találjon idehaza, így akár nullaszázalékos is lehetne a személyi jövedelemadó.

Mint ismert, a négy- vagy többgyermekes édesanyák tavaly óta kapnak mentességet az szja alól, míg a 25 év alatti fiataloknak 2022. január 1-jétől nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük a jövedelmük után. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint közel félmillió 25 év alatti kaphat így adómentességet, ami átlagosan havi nettó 19 ezer forint többletbevételt jelenthet az érintettek számára.

Ebben a cikkben azt néztük meg, hogy az szja-mentesség révén mennyivel nő meg a 25 éven aluliak nettó keresete különböző bérek esetén.

Minimálbér esetén van létjogosultsága

Pár hete Fajcsák Gábor, az RSM adóüzletágának vezetője azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy van létjogosultsága annak, hogy legalább a minimálbér esetében nulla százalékos legyen a személyi jövedelemadó.

A szakértő szociálpolitikai kérdésnek tartja azt, hogy a 0 százalékos szja-ra milyen jövedelemszintnél van lehetőség, de látva az elmúlt évek ingatlanár-növekedését, albérletdrágulását, az inflációs számokat, úgy gondolja, "bőven van tér" a minimálbér fölötti összeget is adómentessé tenni. "150-200 ezer forintos bruttó bérig egyáltalán nem földtől elrugaszkodott az adómentességet átgondolni" – jelentette ki.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!