Az adózók is várják március 15-ét
Fotó:123RF

A NAV is készül március 15-re, magyarok milliói várják az eredményt

Ötödik éve készíti el automatikusan a NAV több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. Idén is így lesz.


Március 15-től mindenki megnézheti elektronikusan a hivatal által összeállított, a munkáltatóktól és a kifizetőktől származó adatokra épülő SZJA- tervezetét.

Magyarországon már évek óta működik az SZJA bevallás online formája, ami jelentősen megkönnyíti az ügyintézést: ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, vagy telefonos azonosító kell az igénybevételéhez.

Ha nincs KAÜ-azonosítód, hagyományos módon is hozzájuthatsz a tervezethez:

Sms-ben is kérheted, hogy postázzák ki, szükség lesz az adóazonosító jeledre és a születési dátumodra. Küldj egy sms-t a 0630/344-43-04-es telefonszámra, ebben a formában:

SZJA szóköz adóazonosító jel szóköz születési év, hónap, nap

A NAV honlapján is kérvényezheted a postázást az ott található webűrlap segítségével, levélben a weboldalról letölthető formanyomtatványon (BEVTERVK), illetve a 1819-es hívószámon. Továbbá előzetes regisztráció után a NAV telefonos ügyintéző rendszerén keresztül (ÜCC), valamint személyesen az ügyfélszolgálaton.

Akik segítséget kérnek a hivataltól a bevallásuk elkészítéséhez, maguknál kell tartaniuk a munkáltatói, a kifizetői és a kedvezményekre jogosító igazolásaikat. A felsorolt dokumentumokat azoknak is meg kell őrizniük öt évig, akik a bevallás elektronikus útját választják.


Ne hagyd ki!