A tarttásdíj gyakran mérgezi az elvált szülők viszonyát

A tartásdíj (nem)fizetése is szóba került a családokért felelős miniszter Indexnek adott nagyinterjújában. Ebből emeltünk ki egy részletet.


Tudok róla, hogy az elvált családokban a tartásdíj kérdése valós probléma. Pont ezért kezdtük el nem rég Varga Judittal (az igazságügyi tárca vezetője, a szerk.) közösen kidolgozni, hogy miként tudjuk segíteni azokat az egyedülálló szülőket, akikhez nem jut el időben a gyermekeiket jogosan megillető tartásdíj. Épp átnézzük a szabályozást, és igyekszünk szigorítani, mert az nem fordulhat elő, hogy valakinek a valóságban nagyobb a jövedelme, mint ami alapján a gyermekei tartásdíjfizetési kötelezettségét megállapítják, vagy valaki egyszerűen nem fizet

- mondta a nagyinterjúban Novák Katalin.

Vagyis itt egyszerre találunk jogszabályalkotási, de legalább annyira jogszabály-érvényesítési feladatokat. Már csak azért is jóval határozottabb fellépésre van szükség tartásdíjügyben, mert nem várhatjuk el egy eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő, elvált szülőtől, hogy egyedül küzdjön a jogai érvényesítéséért

- fogalmazott a miniszter.

Fizetők, nemfizetők, titkolózók

A tartásdíj összegét általában a fizetésére kötelezett személy átlagos jövedelmének 15-25 százalékában lehet meghatározni, az átlagos jövedelem tekintetében pedig rendszerint a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére kell figyelemmel lenni. Amennyiben a kötelezettnek többféle tartási kötelezettsége van, az összes tartási igény a jövedelme felét nem haladhatja meg.

A munkavállalók ugyanakkor jövedelmük egy jelentékeny részét eltitkolják az adóhatóság elől, azonban ennek mértéke jelentősen eltérhet az egyes társadalmi csoportokban - derült ki a 2019-2023 közötti időszakra vonatkozó Konvergencia programból. A Pénzügyminisztérium becslése szerint a jövedelmüket csak részben bevalló háztartások átlagosan a munkajövedelmük (és ez csak a munkajövedelem) 20,3 százalékát titkolják el.

Tudjuk, hogy cikkünkkel csak a felszínt kapirgáljuk, de menjünk mélyebbre, Faccebook oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.


Ne hagyd ki!