Házhoz rendelsz, elviszel ételt? Készülj a drágulásra

Hamarosan visszaáll a korábbi rend, megszűnik az étel házhozszállítás, illetve elvitel kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsa, amelyet a járvány idején, átmeneti könnyítésként vezettek be.


A lezárások negatív hatásainak ellensúlyozására a kormány tavaly novemberben átmenetileg 27-ről 5 százalékra csökkentette az elvitelre, vagy házhozszállításra kért ételek áfakulcsát. A korlátozó intézkedések hatályának meghosszabbítása miatt a kedvezmény is folyamatosan megújult. Tavasz végére azonban javult a járványhelyzet, így a korlátozó intézkedéseken is fokozatosan lazított a kormány. A Portfolió szúrta ki, hogy a lazításról megjelent múlt heti rendelet értelmében augusztus 1-vel megszűnik az ételekre vonatkozó kedvezmény.

Idézni csak pontosan  

A friss rendelet értelmében hatályát veszti az egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet a) 1. §-a. Ez volt az a paragrafus, ami arról szólt, hogy a védelmi intézkedés hatályának időtartama alatt az általános forgalmi adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka azon elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra, mely étkezőhelyi vendéglátás keretében történő értékesítés esetén az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat 3. sora alapján az Áfa tv. 82. § (2) bekezdése hatálya alá tartozna.

A lényeget már leírtuk. Ha magasabb az áfa, magasabb a kiszállított és elvitelre kiadott étel számláján a végösszeg.


Ne hagyd ki!