Egyszerűsödik a kisvállalkozások adózása
Fotó: Shutterstock

Egyszerűsödik a hazai vállalkozások adózása

Varga Mihály pénzügyminiszter vállalkozásokat segítő adóegyszerűsítéseket jelentett be a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) konferenciáján.


A pénzügyminiszter elmondta, a kormány egyebek között adóegyszerűsítésekkel, gyármentő programmal és az energiaigényes kis- és középvállalkozások támogatásával segíti a cégeket. A vállalkozások és munkahelyek védelmére pedig további vállalkozói adókönnyítéseket terjesztaz Országgyűlés elé.

Az adómódosító javaslatoknak köszönhetően könnyebb lesz az átalányadózás választása. Az egyszerűbb szabályozás mellett jelentősen csökken az adminisztrációs teher is: tizenkettő helyett évente csak négyszer kell járulékbevallást benyújtani – ismertette a miniszter.


Varga Mihály úgy látja, a legnagyobb könnyítéssel a kisvállalkozások számolhatnak a helyi iparűzési adó egyszerűsödik számukra. Az egyszerű és kedvezményes, sávos adózást évi 25 millió forint bevételig választhatják a kisvállalkozások, így például a legkisebbek, amelyeknek az éves bevétele 12 millió forint alatt marad, mindössze 50 ezer forint adót fizetnek évente. Az új adócsomag azt is tartalmazza, hogy a gazdaságfehérítés jegyében Magyarország az Európai Unióban elsőként vezetheti be az úgynevezett e-nyugtát.


A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a papírmentes nyugtaadás kevesebb adminisztrációt, egyszerű használatot és költségcsökkentést jelent a vállalkozónak, továbbá környezetvédelmi és járványügyi szempontból is követendő nyugtaadási móddá válhat világszerte. A részletszabályain jelenleg a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal dolgozik.


Ne hagyd ki!