A kicsi vendeglátóhelyeknek nem kell folyamatos adatszolgáltatást biztosítaniuk
Fotó: Shutterstock

A kicsi vendéglátóhelyek megússzák az új adminisztrációs terhet

A kormány enyhített az erdetileg meghatározott szabályokon, a könnyítés értelmében csak a 100 millió forintnál nagyobb nettó árbevételű vállalkozásokra fog vonatkozni a júliustól elvárt kötelező, élő adatközlés.A hvg.hu felidézi, hogy júliustól folyamatos, élő adatközlést vártak volna el valamennyi vendéglátóstól arról, miből mennyit adtak el a vendégeknek, ezekre az adatokra pedig a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ mellett ráláthat majd a NAV és a KSH is. Erre a vendéglátósok többsége nem készült fel, éfőleg a kisebb büfék és hasonló helyek lehetetlennek tartották, hogy a vendégek kiszolgálása közben küldjenek adatokat. A visszajelzések miatt a Magyar Turisztikai Ügynökség halasztást kért.


A kormány hétfő este kiadott rendeletete -amely a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve alacsonyabb rendű jogszabállyal módosít törvényt-, 2023. július 1-jétől csak a tavaly 100 millió forintnál nagyobb nettó árbevételt elért vállalkozások számára lépteti életbe a kötelezettséget.

A következő lépésben, 2024. január 1-től pedig azokra vonatkozik az előírás, akiknek a 2022. évi nettó árbevétele szolgáltatási helyenként (tehát több üzlet eredményét nem összeadva) több mint 12 millió forint volt. Az ezt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai szolgáltatók számára az adatszolgáltatás nem lesz kötelező.


Ne hagyd ki!