Marad a benzinárstop, de a kormány tárgyal a kis kutak képviselőivel
Fotó: Shutterstock

Marad a benzinárstop, de a kormány tárgyal a kis kutakkal

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)államtitkára, a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ), valamint a Mobil Petrollal egyeztetett a kialakult helyzetről, megoldást keresve.


Nem engednek belőle

Az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára, a rendkívüli helyzetben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség. A kormány - ahogy eddig is - a magyar családok oldalán áll, ezért vezették be a benzinárstopot, a kamatstopot, az élelmiszerárstopot és tartják fenn a rezsicsökkentést - fogalmazott a találkozó után az államtitkár.

A kormány ugyanakkor nyitott arra, hogy megismerje a kisvállalkozások szempontjait, ezért tartottak egyeztetést hétfő délelőtt a VOSZ és a legtöbb, minden méretű településen kis benzinkutakat működtető Mobil Petrollal. Előremutató tárgyalásokat folytattak, megállapodtak abban, hogy a kialakult helyzetet konstruktívan kezelik, és közös céljuk az infláció féken tartása, a magyar családok védelme a külföldről begyűrűző áremelkedéssel szemben.

A folytatás

A kormány tavaly novemberben a 95-ös benzin és a gázolaj árát legfeljebb literenként 480 forintos szinten rögzítette, először három hónapra. A benzinárstopot a napokban újabb három hónapra hosszabbították meg, az így május 15-éig érvényben marad.

Az egyeztetésen a Mobil Petrol képviselője jelezte, hogy a kúthálózat nem kíván részt venni "az autós demonstrációban és petíció aláírásában, hiszen nem a helyzet elmérgesítése, hanem a konstruktív megoldása a céljuk". (Több kis kutat üzemeltető vállalkozónak ez a szándéka, a szerk.) A cég képviselői felajánlották azt is, hogy képviselik a többi kisvállalkozás szempontjait is.

Az államtitkár megjegyezte, a tárgyalások a továbbiakban is a VOSZ és a Mobil Petrol benzinkúthálózat részvételével zajlanak "abban a konstruktív mederben, ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta az elmúlt két évben minden lényeges kérdésben meg tudtunk állapodni". Kérdésre válaszolva György László azt mondta, nem volt szükség arra, hogy üzemszünet miatt átmenetileg nyilvántartott szolgáltatót jelöljenek ki benzinkút működtetésére.


Ne hagyd ki!