Jelentős támogatáshoz jutnak a kisebb benzinkutak
Fotó: Shutterstock

Lépett a kormány, elmaradhat a kisbenzinkutasok hétvégi akciója

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - mondta az Agrárminisztérium államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) üdvözölte a bejelentést, és délutánra közgyűlést hívott össze, amelyen arról is dönthetnek a részvevők, hogy ezután is megtartják vagy lefújják a hétvégére meghirdetett, a kis hazai benzinkutak hétvégi bezárásával járó demonstrációt.


Fellélegezhetnek a kisbenzinkutak

Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár azt mondta, már a héten megnyílik az igénylés lehetősége, az érintettek pedig még augusztusban hozzájuthatnak a pénzhez.

A kormány az idén márciusban vezette be a kis benzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak. (…) A vidéki, kisebb településen élők miatt fontosnak tartják, hogy a kis benzinkutakon is elérhető legyen az üzemanyag. Mivel a kis benzinkutakat kevésbé tőkeerős, hazai kis- és középvállalkozások üzemeltetik, ezért számukra egyebek mellett adó- és járulékkedvezményeket biztosítottak, és bevezették a támogatásukat célzó programot

- nyilatkozta a politikus.

Örül az FBSZ

A hírrel kapcsolatban Egri Gábor, a FBSZ elnöke elmondta, hogy üdvözli a támogatást. Emellett „büszkék arra, hogy a Mol az első hat hónapban a történelme során a legnagyobb nyereségét érte el, és örülnek, hogy a magyar kormányzat rekord adóbevételt realizált az üzemanyag értékesítéssel”. Azonban megjegyezte, hogy ezalatt az idő alatt a kis- és közepes családi vállalkozások az üzemanyag-kiskereskedelem területén itthon végveszélybe kerültek.

Két napig szünetelhet a tankolás számos hazai töltőállomáson

Mint arról beszámoltunk, a 2000 hazai benzinkútból 5-600 kúton szünetelhet az üzemanyagkiszolgálás augusztus 19-20-án. Elsősorban az FBSZ-hez tartozó töltőállomások értintettek, valamint néhány őket támogató állomás. A demonstrációt a kialakult ellátási hiánnyal, a bizonytalanságokkal és a ki nem fizetett anyagi támogatásokkal indokolta korábban a szövetség.

A szakmai szervezet még az ideiglenes bezárások bejelentése előtt arra figyelmeztetett, hogy több benzinkút is végleg lehúzhatja a rolót a közeljövőben, mivel a kormány a júliusi támogatást sem utalta át a kisebb állomások tulajdonosainak.

A támogatásról szóló mostani bejelentés miatt azonban változhat az FBSZ álláspontja. Akár el is törölhetik az ünnepi hétvégére tervezett demonstrációt. A a szövetség ugyanis közgyűlést hívott össze kedd délutánra azért, hogy kialakítsák az álláspontjukat az új fejlemények nyomán.

Ne hagyd ki!