Két napot zárva tarthat a töltőállomások több mint negyede
Fotó: Shutterstock

Korlátozások, leállás, ez várható a hétvégén a benzinkutakon

Két napig szünetel az üzemanyagkiszolgálás több mint 500 hazai benzinkúton az ünnepi hétvégén. Más töltőállomásokon már korábban vásárlási korlátozásokat vezettek be. A hír miatt pánikvásárlásra számítanak a kutakon a következő napokban.


Két napig szünetel a tankolás számos hazai töltőállomáson

Augusztus 19-20-án a hazai benzinkutak körülbelül negyedén szünetelni fog az üzemanyagkiszolgálás. Elsősorban a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó töltőállomások értintettek, valamint néhány őket támogató állomás. A bezárást a kialakult ellátási hiánnyal, a bizonytalanságokkal és a ki nem fizetett anyagi támogatásokkal indokolta a szövetség.

A szakmai szervezet még az ideiglenes bezárások bejelentése előtt arra figyelmeztetett, hogy több benzinkút is végleg lehúzhatja a rolót a közeljövőben, mivel a kormány a júliusi támogatást sem utalta át a kisebb állomások tulajdonosainak – írja az atv.hu.

Az elmúlt hetek tankolási problémái tovább fokozódhatnak azzal, hogy a 2000 hazai benzinkútból ez az 5-600 kiesik a hétvégén, ez pedig jellemzően vidéken okozhat majd nehézségeket. De azzal, hogy ezt bejelentették, elindulhat egy komolyabb pánikvásárlás, ami inkább csak folytatja az elmúlt napok eseményeit, mert az emberek sokszor túlvásárolják magukat, ez pedig tovább nehezíti a helyzetet

- nyilatkozta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

A szakember szerint a lakosság olcsónak tartja a 480 forintos benzint, ezért folyamatosan rekordokat dönt az értékesítés. Emellett az ellátási bizonytalanság miatt sokan otthon próbálnak készleteket felhalmozni – különösen azok a mezőgazdasági cégek, amelyeknek jelentős tárolókonténereik vannak – és ez is sokat ront a helyzeten. A kisebb kutak ráadásul manapság csak az üzemanyagigényük 50 százalékát kapják meg, ami gyorsan elfogy.

Ideiglenesen nem tud elég olajat finomítani a Mol

A mostani helyzet előzménye, hogy július végén bejelentette a Mol, hogy csak korlátozottan tudja az üzemanyagot pótolni a hazai töltőállomásokon augusztusban, a százhalombattai olajinomító karbantartása miatt. Ezért a cég átmeneti ellátási nehézségekre figyelmeztetett.

Az olajvállalat igazgatója akkor azt mondta, hogy jelenleg nem éri meg külföldről üzemanyagot behozni az országba az alacsony hatósági ár miatt. Felül kellene vizsgálni az árszabályozást, így lenne esély megnövelni az importot. Emellett elkerülhetetlennel látszik, hogy a kormány átmenetileg megnyissa az ország stratégiai készleteit a piac szereplőinek.

Tankolási korlátozások

A problémák miatt több nagyobb szolgáltató korábban jelezte, hogy tankolási korlátozásokat vezet be a kútjain. A 79 Lukoil benzinkúton például 20 literben maximalizálták a tankolható mennyiséget. A cég információi szerint az ügyfeleik 90 százaléka magánszemély, így az ársapka alól kikerült céges vásárlások nem sokat segítenek rajtuk.

Emellett naponta csupán egyszer lehet tankolni a Mol töltőállomásain, akkor is legfeljebb 50 litert. Továbbá a szűkös készletek miatt az OMV és a Shell is korlátozásokat vezetett be a közelmúltban az állmásain. Az előbbi 50 literes limitet eszközölt, az utóbbinál pedig legfeljebb 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni.

The Conversation

Ne hagyd ki!