Életbe lépett az új parkolási rend Budapesten
Fotó: Shutterstock

Figyelj, mától megújult a fővárosi parkolási rendszer

A korábbi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett mától átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezetett be a Fővárosi Önkormányzat, és megemelte a parkolási díjakat is - így döntött még június végén a Fővárosi Közgyűlés többsége.A közgyűlés júniusban 22 igen szavazattal és 7 nemmel új parkolási rendeletet alkotott, amely szerint a főváros területén négy zónát határoznak meg, az A-jelű zónában 600 forintba kerül óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában nincs korlát.

A korábbi díjak 175 és 525 forint között mozogtak. Az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba. Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban.

A parkol\u00e1si z\u00f3n\u00e1k

Forrás: budapest.hu


Ne hagyd ki!