A Cadillac készül előállni a monstrummal
Fotó: Shutterstock

Készülőben a világ legnagyobb elektromos SUV-ja

Hatméteresnél is nagyobb lehet a Cadillac új, teljesen elektromos meghajtású SUV-ja. Így a világ legnagyobb e-autójával jelentkezhet az amerikai gyártó az autópiacon.


Hatméteres SUV-val jelentkezhet a Cadillac

A General Motors két méretben kínálja a Cadillac Escalade-et, egy hagyományos és egy hosszított változatban. Ezek között körülbelül fél méter a különbség. Úgy tűnik, ez a gyakorlat folytatódik az elektromos verzióknál is.

A Motor Authority szerint hamarosan megérkezhet a piacokra az új, elektromos Escalade hosszított kiadása, az iQL. Egészen biztos, hogy hatalmas lesz, hiszen az alap e-modell is 5,7 méter hosszú. Tehát a hosszított változat meghaladhatja a hat métert. Ezzel ez lehet a világ legnagyobb, teljesen elektromos meghajtású SUV-ja.

Az iQL megtartja az elődje 760 lóerős motorját és a 200 kWh kapacitású akkumulátorát, amely körülbelül 700 km-es hatótávot biztosít egyetlen feltöltéssel. Az utastérben marad a hét- vagy nyolcüléses konfiguráció. Továbbá az alapfelszereltsége része lesz a légrugózás és a kormányozható hátsó kerék. Az alapára pedig 150.000 dollár környékén alakulhat (körülbelül 54 millió forint).

Már Magyarországon is kapható a SSangYong Torres EVX

Egyébként 2023 nyarán jelent meg a magyar újautópiacon a dél-koreai SSangYong szabadidő-autója, a Torres. Az eddigi, benzines típus mellé pedig a napokban megérkezett annak tisztán elektromos hajtásláncú, de igen eltérő kialakítású testvérmodellje a Torres EVX is.

A villanyautó alapfelszereltséggel 16 millió forinttól indul. A jobban felszerelt Premium kivitele pedig 17,4 milliótól. Az általános garancia hét évig vagy 150 ezer kilométerig szól.

A 207 lóerős, 339 Nm nyomatékú villanymotorral szerelt autó 73,4 kWh kapacitású akkumulátora egy töltéssel legfeljebb 462 kilométeres hatótávolságot biztosít. A lítium-vas-foszfát telep AC-n maximum 11 kW-tal tölthető. A 300 kW-os DC gyorstöltővel pedig 37 percet vehet igénybe a 10-80 százalékos töltés.

A Torres EVX 2,4 tonna, 4,71 méter hosszú, kétkerék-hajtású és 8,1 másodperc alatt gyorsul 100-ra. A végsebessége 175 km/h.

Ne hagyd ki!