Fekete Ford Mustang EV Tenerifén

Ford Mustang elektromos SUV

Fotó: Shutterstock

Milliárdokkal pörgeti fel az elektromos autók gyártását a Ford

A Ford 3,7 milliárd dollár (1360 milliárd forint) értékű beruházást jelentett be elektromos és hagyományos autók gyártására michigani, ohiói és missouri üzemében.


A teljes összegből 2,3 milliárd dollárt (846 milliárd forintot) fordítanak az EV-kre, amely része annak az 50 milliárd dolláros fejlesztési csomagnak, amelyet a Ford 2026-ig az elektromos autókra már korábban bejelentett.

Elektromos haszongépjármű jön

Az autógyártó Michigan államtól 150 millió dollárt, Ohio államtól pedig 200 millió dollárt kap gazdaságélénkítő támogatásként.

A beruházás eredményeként a gyártó 6200 új, órabéres álláshelyet létesít, és 3000, jelenleg részmunkaidős állást teljes munkaidőssé alakít át.

A cég bejelentett egy, az évtized közepén megjelenő új Ford elektromos haszongépjárművet is.

A Ford márciusban közölte, hogy 2026-ig a korábban beharangozott 30 milliárd dollár helyett 50 milliárdot fordít az elektromosautó-szegmensre. Emellett a jövőben külön kezelik az EV-k és a belsőégésű motoros járművek üzletágát. Így beérhetik az elektromos autóknál piacvezető Teslát.

Komolyan veszik

A Ford 2026 végéig a globális gyártásban évi 2 millió fölé kívánja növelni az EV-k számát, amely összes új járművének körülbelül a harmada lesz.

Joe Biden amerikai elnök augusztusban elnöki rendeletben kérte, hogy 2030-ra az Egyesült Államokban az újautó-eladások 50 százalékát elektromos vagy hibrid autók tegyék ki. A Ford bejelentése után Biden közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy az elektromos autókról szóló hír nagyszerű az amerikai munkások számára.

A Ford közlése szerint a 3,6 milliárd dollárból 1 milliárdot fordítanak a következő öt évben a munkahelyi körülmények javítására a gyártóüzemekben, ideértve egészséges ételek biztosítását, a parkolókban EV-töltők kihelyezését, illetve a parkolók biztonságának és világításának javítását.

Arról, hogy a Fordnál hogyan kezelik a távmunka kérdését a pandémiás korlátozások feloldása után, itt írtunk.

Ne hagyd ki!