Elektromos autó szélturbinák autóút
Fotó: Shutterstock

Pénztárcabarát e-autót ígér a GM és a Honda

Összeállt a General Motors és a Honda Motor, hogy új, megfizethető árú elektromos autóval lépjen közösen a piacra.


Összedugják a fejüket

A projektben felhasználják a General Motors újgenerációs, Ultium akkumulátor-technológiáját. Az együttműködés révén milliós nagyságrendben terveznek gyártani

a mostaninaknál olcsóbb elektromos autókat,

köztük nagy népszerűségnek örvendő kompakt crossovereket 2027-től.

A General Motors és a Honda egyaránt legjobb technológiai és dizájn tudásukat, valamint gyártási stratégiájukat adják a közösbe. A cél megfizethető és szerethető elektromos autók gyártása a globális piacra. Különösen a kulcsfontosságú területeket célozzuk: Észak- és Dél-Amerikát, valamint Kínát

– derül ki Mary Barrának, a General Motors vezérigazgatójának a közleményéből.

Pénztárcabarát

Ahhoz, hogy az elektromos autók tömegtermékké váljanak, szükséges, hogy csökkenjen az áruk, és szélesebb vásárlói kör is meg tudja őket fizetni. Igaz, hogy az EV-k egyre népszerűbbek, de az áruk miatt egyelőre a luxustermékek kategóriájába tartoznak.

A General Motors és a Honda Motors által fejlesztendő járművek ára várhatóan

30 ezer dollár alatt marad majd, ami mostani árfolyamon számítva 10 millió forint körül van.

A két cég vezetői nem kívánták nyilvánosságra hozni friss együttműködésük pénzügyi részleteit. Valószínű azonban, hogy a partnerség révén a Hondának és a General Motorsnak is lesz sajátmárkás elektromos autója.

A titok az aksiban van

Mindkét autógyártónál gőzerővel dolgoznak az újgenerációs akkumulátorok, köztük a szilárdtest akkumulátor fejlesztésén. Ez utóbbiak kisebb súlyúak, nagyobb energiasűrűségűek, és nem utolsósorban olcsóbbak lehetnek az eletromos autókban jelenleg használt lítiumionos akkumulátoroknál.

A Honda vezérigazgatója, Tosihiro Mibe úgy fogalmazott:

a Honda és a GM sikeres technológiai együttműködésének eredményeként szeretnénk elérni, hogy az elektromos autók eladása eddig nem látott mértékben megnövekedjen.

Itthon tavaly hatalmasat nőtt az elektromos autók piaca. A kereslet növekedésének okai között szerepel például az üzemanyagok és a hagyományos autók drágulása, valamint az állami támogatások is. Itt kiderül, melyek voltak a legkeresettebb autók a magyar vásárlók körében 2021-ben, itt pedig, hogy mikor lesz olcsóbb az elektromos autó, mint a hagyományos.
Ne hagyd ki!