Elektromos autó tankolása

A környezettudatosság és a költséghatékony megoldások terjedésével egyre többen választanak elektromos autót Európában. A megfelelő töltési infrastruktúra hiányosságai azonban továbbra is hátráltatják a környezetbarát közlekedés tömeges elterjedését.


A LeasePlan legfrissebb kutatása szerint az európai országok zöme már készen áll az elektromos mobilitásra. A flottakezelő vállalat felmérésének eredménye azt mutatja, tavaly csaknem megduplázódott a regisztrált elektromos meghajtású gépjárművek száma, az az új autók eladásaiban pedig 16 százalékra nőtt az arányuk.

A villanyautópiac egyik legjellemzőbb problémája továbbra is a nyilvános töltőpontok infrastruktúrájának alulfejlettsége. Bár egyre több a töltőállomás (Magyarországon is elindult több fejlesztési program), a számok még mindig nem elég meggyőzőek az elektromos gépjárművek mellett azok számára, akik új autót szeretnének vásárolni.

A felmérést készítő vállalat 6 tippet adott a döntéshozóknak és a vásárlóknak.

  • 1.Előre tervezés

Ez főleg hosszabb utak esetén lesz kiemelkedően fontos. Napjainkban már rendelkezésünkre állnak az online vagy fedélzeti térképszolgáltatások, alkalmazások és egyéb eszközök, melyek segítségünkre lesznek az útközben található nyilvános töltési pontok felkutatásában. Így érdemes előre megtervezni az útvonalat, és igazodni ezekhez a pontokhoz.

  • 2.Többször kevesebbet

Az elektromos autókra is jellemző nagy általánosságban, hogy a nap jelentős részében inaktív állapotban vannak. A szakértők azt javasolják, hogy minden lehetséges alkalmat ragadjunk meg a töltésre. Legyen ez akár munka, vásárlás vagy ügyintézés közben egy gyorstöltő pontnál vagy nyilvános töltőállomáson, illetve lehetőség szerint éjszaka, az otthoni fali töltőegységgel.

  • 3.Óvjuk a töltőállomásokat

Fontos, hogy a nyilvános töltőegységeket is ugyanolyan gondosan használjuk, mint a saját, otthoni töltőnket. Ezzel elősegítjük a megfelelő működésüket, illetve megőrzik gyorsaságukat és minőségüket, így másokat is megfelelően kiszolgálnak majd.

  • 4.Figyeljünk másokra

Tekintsünk úgy az állomásokra, mint a benzinkutakra. A hagyományos kutakon sem időzünk órákig egy szabad kútoszlop előtt, így ne foglaljuk a helyet mások elől indokolatlanul. Gondoljuk át előtte, hogy mennyi ideig tervezzük tölteni az autónkat, és csak a szükséges ideig tartózkodjunk ott a kocsinkkal. Emellett lehetőleg senki ne húzza ki mások autójából a töltőkábelt. (Szerintünk ez szimpla tahóság, ha megengeditek az erősebb fogalmazást)

  • 5.Vigyázzunk az akkumulátorra

A villanyautók esetében is fontos, hogy kisebb odafigyeléssel maximalizálhatjuk az akkumulátor kapacitását és hatótávját. Fontos, hogy alacsony töltöttségi szint esetén ne hagyjuk sokáig használaton kívül az autót. Szakértők szerint 40-50 százalékos töltöttség az ideális állapot az akkumulátor tárolásához, emellett lehetőség szerint parkoljunk zárt vagy védett helyen.

  • 6.Aktívan vegyünk részt az e-autó közösségben

Osszuk meg tapasztalatainkat és tippjeinket az autózásról és a töltésről, történjen ez akár családi, baráti összejöveteleken, vagy a helyi e-autós alkalmazások és fórumokon. Így ösztönzően hathatunk a környezetünkre, ezzel biztatva, bátorítva másoknak is a váltásra.


Ne hagyd ki!