A járvány miatt éjjel ingyenes a prkolás az áruházi parkolókban

A járványhelyzet miatt tavaly november 23-a óta éjszakánként ingyen lehet használni a kereskedelmi célú garázsokat, parkolókat. Egy friss felmérés eredménye azt mutatja, hogy a többségnek tetszik a kezdeményezés.


Van, ahol az intézkedés a zavarok mellett némi többletköltséget is okoz az üzemeltetőknek, de országosan nincs jelentős hatása. Ennek ellenére a lehetőség elnyerte az emberek tetszését, főleg vidéken és nagyobb részt az alacsonyabb végzettségűek körében. Ez derült ki a Pulzus Kutató országos reprezentatív felméréséből, amelyet a Napi.hu megbízásából készített.

A kormány még tavaly tette ingyenessé este 19 óra és reggel 7 óra között a kereskedelmi célú parkolási létesítmények használatát. Azóta be lehet állni a plázák mélygarázsaiba, a szupermarketek zárt vagy nem zárt fizetős parkolóiba éjszakára, reggel viszont érdemes időben elhajtani, mert az üzemeltetők 7 óra után már pénzt kérhetnek.

A felmérés eredménye

A válaszadók 15 százaléka vagy családtagja márt élt ezzel a lehetőséggel, százból mindössze hárman felelték azt, hogy zavarják a parkoló autósok. Az emberek 49 százaléka válaszolta, hogy bár őt nem érinti, sokaknak jelenthet segítséget az intézkedés, a válaszadók harmadának viszont nem tetszik, hogy a kormány más kontójára szerez népszerűséget (az utóbbiak jellemzően a fővárosban és a megyeszékhelyeken élnek).

A Pulzus Kutató felmérése 1000 válaszadó megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 éven felüli lakosság véleményét.


Ne hagyd ki!