Kis koccanásból is lehet nagy kár

Átlagosan kilenc százalékkal, csaknem negyvenötezer forintra nőtt a személyautók KGFB-díja tavaly a jegybank számításai szerint.


Mindez az MNB új KGFB-indexéből derül ki, amely a fogyasztók és a közvélemény minél pontosabb és átláthatóbb tájékoztatását szolgálja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjainak alakulásáról.

Tavaly a személyautók átlagdíja országosan 9 százalékkal, 44 523 forintra nőtt. A budapestieknél viszont 15 százalékkal, 63 213 forintra ugrott. A fővárosban ugyanis magasabb a károk valószínűsége.

2019-ig többnyire együtt mozgott a kár- és díjindex, ám a járvány miatt lecsökkent forgalom, kevesebb baleset miatt tavaly szétnyílt az olló (a díjak javára). Ez azt jelzi, hogy a biztosítók egyszeri hatásként tekintenek a kijárási korlátozások miatti alacsonyabb kárráfordításokra, beárazzák viszont az alkatrész- és szervízdíj emelkedést. Ezek végleges hatását középtávon lehet majd megítélni.

A Magyar Nemzeti Bank ezentúl negyedévente teszi közzé az indexet, amit ITT találsz.

A számok az átlagos változást mutatják, az egyes szerződések ettől ezektől eltérhetnek. Fontos tudnod, hogy amennyiben sokallod a díjat, az évfordulón lehetőséged van legkedvezőbb ajánlat kiválasztására, ezzel is elősegíted a verseny élénkítését ezen a piacon.


Ne hagyd ki!