A passzív biztonsági ezsközök, így például a biztonsági öv használatát ellenőrzik a rendőrök
Fotó: Shutterstock

Autózol, motorozol? Ezt ellenőrzik fokozottan a rendőrök a héten

A rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik Magyarország közútjain.


Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2022. április 4-10. között Seatbelt elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik.

A rendőrség Magyarország egész területén a passzív biztonsági eszközök használatának közúti ellenőrzését végzi. Az európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát vizsgálják a rendőrök. A rövid közleményből további részletek nem derültek ki, da így legalább mindenki tudhatja, hogy mik azok a passzív biztonsági eszközök.

Legutóbb február elején volt nagyszabású közös akció, amikor Magyarország közútjain 4175 tehergépkocsit és 473 autóbuszt ellenőriztek egy hét alatt. Volt mit.

A februári eredmény

A tehergépkocsik ellenőrzésekor vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 156, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 220 esetben, míg okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 90-szer kellett intézkedni. Öt esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 154-szer a sofőr, illetve utasa nem használta a biztonsági övet, 219 jármű vezetője pedig túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok ellenőrzésekor vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 15, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 3, az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 18 esetben kellett intézkedni. Az autóbuszvezetők közül tízen nem használták a biztonsági övet, és szintén tízen túllépték a megengedett legnagyobb sebességet.


Ne hagyd ki!