Szürke színű 1955-ös Mercedes-Benz 300 SL Alloy Gullwing nyitott ajtókkal, fekete környezetben

Képünk illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Rekordáron kelt el egy különlegesen ritka Mercedes

A Sotheby’s aukciós ház árverésén 6,8 millió dollárért, átszámítva nagyjából 2 milliárd 142 millió forintért kelt el egy igazi ritkaságnak számító, 1955-ös Mercedes-Benz 300 SL Alloy Gullwing-írja a Robb Report.


Guruló legenda

Ugyan az ikonikus darab vételára nem haladta meg az előzetes becsléseket (7-9 millió dollárral kalkuláltak), így is rekord született a Gullwingek körében. A korábbi csúcstartó 4,2 millió dollárért kelt el egy 2012-es árverésen.

Na de mégis mi indokolja a gigantikus piaci értéket? Az 5500332-es alvázszámú, „Weckerlé Alloy” becenevű jármű egyike annak a 24 alumíniumkarosszériás Gullwingnek, amelyet 1955-ben gyártottak. Ezeket a modelleket minden idők egyik legritkább sorozatgyártású autóiként tartják számon.

A Weckerlé Alloy a ritkaságok közül is kiemelkedik, ugyanis megőrizte eredeti 3 literes NSL 6 hengeres motorját, a nagy sebességű 3,42-es hátsó tengelyét, az első orsókat, a Rudge kerekeket, a könnyűfém karosszériát és a gyári festést is.

Az autó a Paul Russell & Company jóvoltából nagyszabású restauráláson ment át, amely 1979-ben fejeződött be. A karosszéria és a mechanikai alkatrészek felfrissítése mellett a csapat új Gaberdine kárpitokkal és egy hozzáillő poggyászkészlettel gazdagította az autót. A vállalat olyan magas színvonalú munkát végzett, hogy a Weckerlé Alloy elnyerte a „legjobb Gullwing” díjat a Gullwing Group 1980-as országos találkozóján.

Befektetésnek sem rossz

Bár még mind a 24 alu-Gullwing létezik, nagyon ritka, hogy valamelyiket áruba bocsájtsák, ami még jobban felértékeli az autókat.

A 300 SL kupé eredeti ára az '50-es években 6820 dollár volt. Az inflációval kiigazítva ez nagyjából 71 ezer dollárnak, azaz körülbelül 22,4 millió forintnak felel meg. Gyors matek, és ki is derül, hogy az autó értéke közel 10 ezer százalékkal gyarapodott szűk 70 év alatt.

Ne hagyd ki!