Elon Musk cége, a Tesla mindenkit meglepett, a romló környezetben rekordprofitot ért el
Foró: Shutterstock

Musk rengeteg pénzt csinált, pedig mindenki ellene fogadott

Mindenkit meglepett a Tesla első negyedéves teljesítménye, az egekbe szökő alapanyagárak ellenére a cég a vártnál jóval nagyobb profitot termelt. Musk megint feladta a leckét az elemzőknek.


Negatív meglepetésre készültek a befektetők a negyedéves jelentés közzététele előtt, a Tesla papírjai kifejezetten gyengén szerepeltek szerdán, árfolyamuk 4,9 százalékkal csökkent. A tőzsdezárás után kiadott beszámolónak köszönhetően azonban fordult a kocka.

A Tesla első negyedévi árbevétele 18,76 milliárd dollár volt, szemben a 17,8 milliárd dolláros várakozásokkal és a 10,4 milliárd dolláros bázissal, vagyis a 2021-es első negyedéves adatot 81 százalékkal sikerült felülmúlni. A profit még ennél is komolyabb meglepetés: 3,32 milliárd dollár, ami a a 7,5-szeresere az egy évvel korábbi adatnak.

A jó híreknek köszönhetően a Tesla papírok ára 5 százalékkal megugrott.

Ugyancsak kedvező hír, hogy nem csak a 2021-es első negyedéves számokat sikerült felülmúlni, de a közvetlen megelőző időszakét is, a Tesla 2021 utolsó 3 hónapjában 17,7 milliárd dollár árbevételből részvényenként 2,54 dollárt profitált.

A március végén lezárt három hónapban az üzemi eredmény 3,6 milliárd dollár volt, ami új rekord és bőven verte a 2,61 milliárd dollárról szóló várakozásokat. Ezen az eredménysoron a Tesla számai brutális mértékben javultak: tavaly az első negyedév 594 millió dolláros üzemi profittal zárult, vagyis hatszoros növekedés történt mindössze egy év leforgása alatt.

A vg.hu megjegyzi, rejtély, hogy Muskék hogyan voltak képesek ekkora profitot elérni, főleg annak tudatában, hogy az elektromos autók akkumulátoraiba kerülő ipari fémek átlagos beszerzési ára 74 százalékkal nőtt 2021 utolsó negyedévéhez képest. Ráadásul a sanghaji Gigafactory március végén már leállt, a Covid intézkedések miatt.


Ne hagyd ki!