Megfelelő nyári gumi a megfelelő autóra

Kik vásárolnak 205 55 R16 méretű nyári gumit?

A 205 55 R16 méretű nyári gumi számos kompakt autó abroncsmérete. Ilyen autók például az Audi A3 vagy épp a Volkswagen Golf is, de ilyen méretű abroncsokon fut a BMW 3-as sorozata is, a Fiat 500L, vagy épp a Fiat Tipo. A Citroën C3, C4 és C4 Cactus modellek is 215 55 R16 méretű abroncsokon futnak, mint ahogy a Ford C-Max, a Grand C-Max is, vagy épp a Honda Civic. Az ázsiai Hyundai i30, Ioniq és a Kia Ceed, Soul vagy épp Venga modellek is ilyen méretű abroncsokon közlekednek.


A méret a lényeg

Amikor abroncsot vásárolunk, az első és legfontosabb a pontos méret ismerete. Ez az alap, ezt pedig az autó gyártója határozza meg. Ettől nem lehet eltérni, hisz így biztonságos, szabályos a közlekedés. Hogy mit is jelentenek ezek a számok és betűk?

Az első szám a gumi szélességét mutatja, tehát 205 mm-t jelöl, a második szám az oldalfal magasságát mutatja a szélességhez viszonyított százalékos arány formájában, ez esetben ez 55. A harmadik elem, az r16 R-betűje pedig a radiált jelenti, a 16-os szám pedig a felni mérete colban kifejezve. Ezen kívül az abroncson még megtaláljuk a sebességindexet, ami azt a maximális sebességet jelöli, amivel az abroncs biztonságosan használható, ezt egy betű jelöli. A súlyindex pedig azt mutatja meg, hogy maximálisan mekkora súllyal terhelhető az abroncs.

A 205 55 r16 méretű nyári gumi abroncscímkéje

Ha 205 55 r16 méretű nyári gumit keresünk, az is fontos, hogy megnézzük, hogy mit is mutat az abroncs címkéje. 2021 májusa óta egységes uniós címkét kap minden abroncs. Ezen három adat található: milyen a nedves úton való teljesítmény, az üzemanyag-fogyasztás és a zajszint. Az első két adat esetében egy A-tól E-ig terjedő skálán láthatjuk, hogy hol helyezkedik el az adott abroncs. Csakúgy, mint például a mosógépek, hűtőszekrények esetében itt is az A a legjobb osztályzat, az E pedig a legrosszabb. A zajszintet decibelben adják meg, ezen felül pedig A, B, vagy C-jelzéssel is ellátják az abroncsokat. Ezekből az adatokból már ki lehet indulni és el lehet kezdeni a válogatást.

A Gumiabroncs webáruház széles kínálattal várja vásárlóit 215 55 R16 méretű nyári gumikkal is. Prémium márkák legújabb modelljei, megbízható középkategóriás abroncsok és olcsóbb nyári gumik is elérhetők itt.

Amikor nyári gumit keresünk, a pontos méret ismerete elengedhetetlen, ezen kívül pedig számos más dologra is szűrhetünk, amikor ellátogatunk egy webáruházba. Például arra, hogy nyári, téli, vagy épp négyévszakos abroncsot keresünk-e. Aztán a gyártókra is rákereshetünk általában, így csak azokat az abroncsokat látjuk, melyek egy-egy adott gyártó termékei. Sokan elköteleződnek egy-egy márka iránt és csak olyan abroncsokat vásárolnak, melyek egyszer vagy többször már beváltak. Mások folyton kísérleteznek, keresgélnek és épp aszerint választanak, hogy mit mondanak mások, mit mutatnak a tesztek eredményei, milyen a visszhang az egyes fórumokon, milyenek a vásárlói értékelések.

Mit mondanak a tesztek?

Az ADAC, a német autós szervezet 2021-ben tesztelte a 205 55 r16 méretű nyári gumikat. Tizenöt nyári gumit teszteltek, ezek között a legjobb a Continental PremiumContact 6 nyári gumi lett, a dobogó második fokán a Semperit SpeedLife 3 végzett, míg a harmadik helyezett a Bridgestone Turanza T005 lett. A sorban a Goodyear EfficientGrip Performance 2 a következő, majd a Kumho Ecsta HS51, utána az Apollo Alnac 4G, a 7. helyen pedig a Hankook Ventus Prime 3 K125 végzett. A TOP10-be még befért a Fulda EcoControl HP2, a BF Goodrich Advantage és a Maxxis Premitra5 nyári gumi.

Azonban a rangsor csak egy összesítés, ezen belül is érdemes megnézni, hogy az egyes körülmények között mely abroncsok teljesítettek jól. Így ki tudjuk válogatni azokat a szempontokat, melyek számunkra fontosak az abroncsvásárlásnál. Legyen az az üzemanyag-fogyasztás, a kopásállóság vagy épp az alacsony zajszint. A 205 55 r16 méretű nyári gumiknál a száraz aszfalton például a Maxxis abroncsa teljesített a legjobban, míg a nedves úton a Continental nyári gumija volt a legjobb. A 205 55 r16 méretű nyári gumik versenyében a Goodyear abroncsa büszkélkedhet a legmagasabb futásteljesítménnyel, ami 55.300 kilométer.


Ne hagyd ki!