Előre kifizetted az éves parkolást, visszakéred a pénzed? Így próbálkozhatsz
Fotó:123RF

Előre kifizetted az éves parkolást, visszakéred a pénzed? Így próbálkozhatsz

A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának állásfoglalása szerint részben jogszerű az előre kifizetett éves parkolási díjak visszakövetelése az önkormányzati parkolási cégektől.


Sokan felvetették, hogy a koronavírus-járvány miatt ingyenes volt a parkolás (vigyázz, mától visszaáll a fizetős rendszer), ezért az előre kifizetett parkolási díjak is visszajárnak. A kérdés jogi szempontból rendkívül összetett, ha kíváncsi vagy a részletekre, ITT megtalálod. Ha csak a lényeget akarod megismerni, akkor idézzük a szervezet álláspontját.

A közterületi várakozásért az autósok által előzetesen megfizetett bérleti díjak időarányos részének mérlegelés alapján kialakított arányos összegét az autósok visszakövetelhetik a kormányrendelettel díjmentessé tett várakozási időszak idejére. A mérlegelés alapját az képezi, hogy mi az az összeg, ami a korábbi időszakban általában üresen álló, normál időszakban tehát szabadon elfoglalható parkolóhelyek számához képest lecsökkent mértékből indokoltan adódik.

Mi a teendő?

A kérdést a bérletesek és az érintett önkormányzatok közötti megállapodással célszerű rendezni, megállapodás hiánya, jogvita esetén ebben a tekintetben a bíróság mérlegeléssel dönthet - áll az Autóklub közleményében. Szóval vitás esetben nem lesz egyszerű menet, ha vissza akarod kapni a pénzed, vagy legalább egy részét.


The Conversation

Ne hagyd ki!