Azonban eddig is nagy volt a kereslet az elektromos modellekre
Fotó: Shutterstock

Így gyorsítaná fel az elektromos autók terjedését a kormány

Beavatkozhat az elektromosautó-töltők piacába a kormány, mivel a töltőhálózat lassú kiépülése gátolja a hazai elektromosautó-piac további bővülését. Az utóbbi hónapokban azonban nagyon gyorsan nőtt a zöld rendszámos járművek száma Magyarországon.


Lendületet vett az elektromos autók piaca

Kevesebb mint két év alatt megduplázódott a teljesen elektromos vagy hibrid meghajtású gépkocsik száma Magyarországon. Tavaly januárig nagyjából 28 ezret helyeztek forgalomba belőlük, azonban jelenleg több mint 56 ezer járja az utakat hazánkban. A tisztán elektromos járművek száma a múlt hónapban lépte át a 30 ezret – írja Steiner Attilára, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára hivatkozva az Infostart.

Korábban több település ingyenes parkolást biztosított ezeknek a gépjárműveknek. Azonban a közelmúltban például Nagykanizsán megszüntették, több városban pedig regisztrációhoz kötötték a zöld rendszámos autók ezen kedvezményét. Viszont a politikus szerint továbbra is nagyon fontosak a hasonló engedmények, hiszen hozzájárulhatnak a környezetbarát autók terjedéséhez.

Továbbra is alapvetően követendőnek tartanám, hogy ezek a kedvezmények megmaradhassanak

– nyilatkozta Steiner Attila.

Belenyúlhat a töltők piacába a kormány

Az államtitkár elmondta, hogy a hazai elektromosautó-piac további bővülésének a gátja lehet, hogy a feltöltésükhöz szükséges töltőinfrastruktúra nagyon lassan fejlődik. Ezért a kormány egy programon dolgozik, ami segítheti az elektromos töltőállomás-hálózat gyorsabb kiépülését. Emellett más projektek is hozzájárulnak a zöld rendszámos járművek terjedéséhez.

A helyi járműállomány minőségi cseréjét támogató Zöld Busz Program segítségével már 76 elektromos autóbusz állt forgalomba. A kezdeményezésnek köszönhetően eddig összesen 139 tiszta és csendes jármű állami hozzájárulással ösztönzött beszerzéséről született döntés. A program demonstrációs mintaprojektjében az utasok ingyenesen próbálhatják ki a korszerű buszokat vidéki nagyvárosokban és Budapest vonzáskörzetében

– mondta a politikus.

Steiner Attila emellett ismertette, hogy a helyi közlekedést szolgáló magyar buszflotta több mint az egyharmadát, nagyjából 1100 járatot szeretnének elektromosra cserélni néhány éven belül.

Megugrott a kereslet a villanyautókra

A cégek hatósági áras tankolásból való kikerülése napján több mint húsz százalékkal nőtt az elektromos modellekre indított keresések száma a felületünkön, és a rá következő napokban is látszik a fokozott érdeklődés

– idéztük Katona Mátyást, a Használtautó.hu autópiaci szakértőjét EBBEN a cikkünkben.

A szakember hozzátette, hogy a kereslet növekedését ösztönzi a benzin és a gázolaj magas ára, valamint az egyre nehézkesebb elérhetőségük is. Mindemellett valószínűsíthető, hogy az elektromos autók árszintje növekedni fog a közeljövőben.

Megjegyezte, hogy tavalyhoz képest is megnőtt az igény a villanyautókra. A Datahouse adatai szerint az újautó-eladások nagyjából négy, a Használtautó.hu kereséseinek pedig körülbelül két százalékát (félmillió keresés/hó) adják a tisztán elektromos modellek.

Ne hagyd ki!