A Rolls Royce luxusautógyártó hivatalosan is bejelentette, 2030-tól csak és kizárólag elektromos autókat fog gyártani.

Egy korszak lezárul

A Rolls Royce csatlakozott azoknak az autógyártóknak az egyre népesedő táborához, amelyek fogadalmat tettek, hogy néhány éven belül kizárólag tisztán elektromos autókat fognak forgalmazni. Egyebek között a Ford, a Bugatti, a Bentley és a Jaguar Land Rover is ezt az üzletpolitikát követi. A BMW által birtokolt Rolls Royce továbbá tájékoztatta a vásárlóit, hogy a márka első, teljesen elektromos járműve, a Spectre 2023 negyedik negyedévében érkezik a piacra, a tesztelése hamarosan kezdődik.

Ezzel az új termékkel megalapozzuk a termékportfóliónk 2030-ig történő teljes körű villamosítását, ami után a Rolls-Royce már nem fog belső égésű motorral rendelkező termékeket gyártani vagy értékesíteni.

-fogalmazott Torsten Müller-Ötvös, a Rolls Royce vezérigazgatója.

Finomkodnak a nagyok

A Rollys Royce anyavállalata, a BMW egyelőre még nem követi a luxusmárka példáját. Azt viszont már korábban bejelentette, hogy 2030-ra a teljes kínálatának minimum 50 százaléka tisztán elektromos autókból fog állni. Persze a BMW átállása is csak idő kérdése, ugyanis egyre több leányvállalata száműzi portfóliójából a belső égésű motorokat. A Rolls Royce mellett például a Mini is, amely szintén az évtized végére ígérte a teljes villamosítást.

A Mercedes Benz gyártója, a Daimler és a Bentley is 2030-ra, a Jaguar Land Rover pedig 2025-re tűzte ki a robbanómotorok nyugdíjazását.

Mi áll a háttérben?

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kína és számos más fejlett és fejlődő ország gőzerővel azon dolgozik, hogy minél nagyobb arányú elektromobilitási kvótákat vezessen be a hozzá tartozó piacokra. Az Európai Unió nemrégiben nyilvánosságra hozta a „2030 Climate Target Plan" című, a klímavédelmi célokat összegző dokumentumot, amelyben számszerűsített tervek szerepelnek:

Ezek közé sorolható a kontinens üvegházhatású gázkibocsátásnak 55 százalékos csökkentése 2030-ig, vagy a teljes klímasemlegesség megvalósítása 2050-ig.

Az elektromos és hibrid autók kiemelt szerepet töltenek be a kitűzött célok elérésében. Ezért van az, hogy egyre több autógyártó jelenti be, hogy 2030-tól egyetlen hagyományos meghajtású járművet sem fog gyártani, így teljesen áttér a hibrid és a tisztán elektromos autók forgalmazására.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!