Fekete Rolls Royce megy az utcán, amely még hagyományos meghajtású
Fotó: Unsplash

A végéhez közeledik egy korszak a Rolls Royce életében

A Rolls Royce luxusautógyártó hivatalosan is bejelentette, 2030-tól csak és kizárólag elektromos autókat fog gyártani.

Egy korszak lezárul

A Rolls Royce csatlakozott azoknak az autógyártóknak az egyre népesedő táborához, amelyek fogadalmat tettek, hogy néhány éven belül kizárólag tisztán elektromos autókat fognak forgalmazni. Egyebek között a Ford, a Bugatti, a Bentley és a Jaguar Land Rover is ezt az üzletpolitikát követi. A BMW által birtokolt Rolls Royce továbbá tájékoztatta a vásárlóit, hogy a márka első, teljesen elektromos járműve, a Spectre 2023 negyedik negyedévében érkezik a piacra, a tesztelése hamarosan kezdődik.

Ezzel az új termékkel megalapozzuk a termékportfóliónk 2030-ig történő teljes körű villamosítását, ami után a Rolls-Royce már nem fog belső égésű motorral rendelkező termékeket gyártani vagy értékesíteni.

-fogalmazott Torsten Müller-Ötvös, a Rolls Royce vezérigazgatója.

Finomkodnak a nagyok

A Rollys Royce anyavállalata, a BMW egyelőre még nem követi a luxusmárka példáját. Azt viszont már korábban bejelentette, hogy 2030-ra a teljes kínálatának minimum 50 százaléka tisztán elektromos autókból fog állni. Persze a BMW átállása is csak idő kérdése, ugyanis egyre több leányvállalata száműzi portfóliójából a belső égésű motorokat. A Rolls Royce mellett például a Mini is, amely szintén az évtized végére ígérte a teljes villamosítást.

A Mercedes Benz gyártója, a Daimler és a Bentley is 2030-ra, a Jaguar Land Rover pedig 2025-re tűzte ki a robbanómotorok nyugdíjazását.

Mi áll a háttérben?

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kína és számos más fejlett és fejlődő ország gőzerővel azon dolgozik, hogy minél nagyobb arányú elektromobilitási kvótákat vezessen be a hozzá tartozó piacokra. Az Európai Unió nemrégiben nyilvánosságra hozta a „2030 Climate Target Plan" című, a klímavédelmi célokat összegző dokumentumot, amelyben számszerűsített tervek szerepelnek:

Ezek közé sorolható a kontinens üvegházhatású gázkibocsátásnak 55 százalékos csökkentése 2030-ig, vagy a teljes klímasemlegesség megvalósítása 2050-ig.

Az elektromos és hibrid autók kiemelt szerepet töltenek be a kitűzött célok elérésében. Ezért van az, hogy egyre több autógyártó jelenti be, hogy 2030-tól egyetlen hagyományos meghajtású járművet sem fog gyártani, így teljesen áttér a hibrid és a tisztán elektromos autók forgalmazására.


Ne hagyd ki!