Rimac Nevera, a csodaautó
Fotó: Informa Plus / Shutterstock.com

412 km/h a végsebessége, de nem kapkodnak érte a csúcsgazdagok

Hiába aszfaltaszggató a teljesítménye és döntött meg tucatnyi rekordot, a Rimac Nevera nem lett a milliárdosok kedvence, írja a vezess.hu.


A szakportál felidézi, hogy a Rimac apró horvát garázscégként indult, látványosan driftelő, gyorsuló elektromos E30-as BMW-t építve turnézott az alapító Mate Rimac 2012-ben. Sorban szerezték a befektetőket, bővültek, és megalkották az egyik leggyorsabb hiperautót, a Rimac Neverát. 2023-ban egy nap alatt 23 teljesítményrekordot döntött meg a négy villanymotorral szerelt, 1900 lóerős Nevera, aminek végsebessége eléri a 412 km/órát. Gyorsulása két másodperc alatti érték, 1,81 másodperc, de voltak mérések, ahol ennél is jobbat teljesített. Mindössze 150 darabot gyártanak belőle, ára pedig 900 millió forint körül mozog. Ideális darab a milliárdosok gyűjteményébe, az ilyen szériákat a Ferraritól azonnal elkapkodják. A Rimac azonban küzd az eladásokkal.

A Financial Times rendezvényén az alapító, tulajdonos, és immár Bugatti vezérigazgató Mate Rimac elmondta, hogy a piaci változás nekik is nehéz időket hozott. A Neverát még akkor kezdték el fejleszteni, amikor a „villanyautó menő volt.” Napjainkban viszont az e-autók már nem jelentenek különlegességet, teljesen átlagossá váltak, ráadásul a teljesítményt is elinflálták, 4-500 lóerőt szinte bármelyik gyártótól megkapunk.

A komoly vagyonnal rendelkezők pedig nem akarnak „átlagos” autót, és vágynak egy bonyolult, különleges gép nyújtotta élményre. Legalábbis Mate Rimac ezzel magyarázta, hogy nincs igény a termékükre, amiből eddig ötven darabot sikerült eladni. Az üzletember nem is számít változásra ebben a szegmensben, szerinte az elektromos hiperautók nem foglalják el az egzotikus, belső égésű motorral szerelt különlegességek kiemelt helyét. Nem véletlen, hogy a szintén irányítása alatt álló Bugattinál a Chiron utódja nem elektromos lesz, hanem egy igazi múltidéző, V16-os benzinmotorral szerelt gép. A Rimac nem fog eltűnni, csak háttérbe vonul.

Ne hagyd ki!