Rengeteg hivatásos sofőrt kaptak szabályszegésen
Fotó: Shutterstock

Elképesztően sok hivatásos sofőrt kapcsoltak le a rendőrök

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján tartott a rendőrség országos akciót 2023. november 6–12. között.


Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan a nehéz tehergépkocsikat és az autóbuszokat ellenőrizték. A ROADPOL Truck & Bus keretében kiemelt figyelmet fordítottak a vezetési- és pihenőidővel, továbbá a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartására, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét is vizsgálták.

A rendőrök az egy hét alatt Magyarország közútjain 6 964 tehergépkocsit és 670 autóbuszt ellenőriztek. Az egyenruhások az ellenőrzött járművek esetében 2 195 alkalommal (vagyis megközelítőleg az esetek EGYHARMADÁBAN! A szerk.) állapítottak meg jogsértést. Azonnali közlekedési korlátozást 11 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni.

A tehergépkocsik ellenőrzése során vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 189 alkalommal, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 208 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 181 alkalommal kellett intézkedni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során tíz esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 370 alkalommal nem használták a passzív biztonsági eszközt, 414 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok ellenőrzése során vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 15 alkalommal, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 16 alkalommal kellett intézkedni. Az ellenőrzött autóbuszok vezetői közül 49 esetben nem használták a passzív biztonsági eszközt, illetve 17-en túllépték a megengedett legnagyobb sebességet. Forrás: police.hu

Ne hagyd ki!