Fehér színű Tesla Model 3 áll egy parkolóház parkolójában nappal
Fotó: Unsplash

Több száz Teslát szerezhet be a világ egyik leghíresebb rendőrsége

A New York-i rendőrség (NYPD) hamarosan egy több millió dolláros üzletet üthet nyélbe Elon Musk autógyártójával, 250 darab Tesla Model 3 elektromos autóval bővülhet a rendőrflotta-írja a Bloomberg.Sokan nem örülnek

A megállapodás értéke 12,36 millió dollárra, azaz nagyjából négymilliárd forintra becsülhető. A közbeszerzési szerződés másolata alapján a rendőrség a járművekért darabonként hozzávetőlegesen 52 ezer dollárt, átszámítva körülbelül 17 millió forintot ajánlott a Teslának-írja a lap.

A város jó ideje azon dolgozik, hogy elektromos autókkal bővítse járműállományát, emiatt azonban sok kritika érte a vezetést. Különösen nagy felháborodást váltott ki, amikor év elején az NYPD 49 990 dollárért vásárolt egy Tesla Model Y e-autót. A polgárok a vételár nagyságát nehezményezték, mondván, hogy egy új Dodge Charger izomautót már 30 ezer dollárért is be lehet szerezni. A Charger egyébként kifejezetten népszerű autónak számít a helyi rendőrségnél. A flotta júliusban egy 47 740 dolláros Tesla Model 3-mal is bővült.

Kiaknázatlan piac

A városvezetés a vádakra azt a választ adta, hogy az elektromos autók segítenek csökkenteni az üzemanyagköltségeket, becslések szerint pedig öt éven belül körülbelül 8500 dollárt takarítanának meg egy járművön.

Nagy győzelmet jelentene a Teslának, ha valóban összejönne az üzlet, a megállapodás a rendőrségi járművek piacán vezető pozícióba juttathatja a gyártót.

A New York-i rendőrség mellett számos más bűnüldöző szerv is barátkozik a Teslák gondolatával. A Los Angeles-i rendőrség 2016 óta alkalmazza az úttörő e-autókat. Tavaly a fremonti kapitányság azt mondta, hogy a Model S „teljesítette vagy felülmúlta az elvárásokat, és gyakran kiváló teljesítményt mutatott a gázüzemű rendőrautókhoz képest".

A Model 3 az Egyesült Királyságban is elnyerte a kopók tetszését. Max Toozs-Hobson, a Tesla ügyfélmenedzsere a LinkedIn-en közölte, hogy a brit hatóságok megállapították, hogy a vészvilágítási rendszerek és a szirénák csekély hatással vannak az autók akkumulátorának teljesítményére.

New Yorkl egyelőre nem jutott döntésre a több millió dolláros szerződéssel kapcsolatban.

Kétségtelen, hogy a Tesla rendkívül jól helyezkedik a piacon. A Hertz autókölcsönző vállalat bő egy hónapja a valaha volt legnagyobb e-autó rendelését adta le a Tesla-nak, 100 ezer villanyautót vásárol Elon Musk vállalatától. A megállapodásnak köszönhetően a Tesla piaci értéke meghaladta az egybillió dollárt, Elon Musk vagyona pedig a 292,6 milliárd dollárt.

Ne hagyd ki!