Már életbe léptek az új szabályok
Fotó: Shutterstock

A MOL és az OMV is korlátozta a tankolást

Mennyiségi limitet vezetett be az MOL és az OMV is a személygépjárművek tankolásakor. Emellett változtak a kannába tankolás szabályai is.


Korlátozás a benzinkutakon

50 literben maximálta a MOL az egyszerre tankolható üzemanyag mennyiségét a töltőállomásain. Emellett a kannába tankoláskor a vásárló köteles piaci árat fizetni a benzinért vagy gázolajért.

Az olajtársaság az 50-es limitet azzal indokolta, hogy mivel ez az átlagosan tankolt mennyiséget már meghaladja, elegendő lehet a lakossági felhasználók számára, valamint a kormányrendelet betartása mellett biztosítható vele a kiszolgálás és a töltőállomások zavartalan működése is – írja a 24.hu.

Arra kérjük a vásárlókat, hogy amennyiben gépjárművük benzintankja mellett külső edényzetbe is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezését követően szíveskedjenek megtenni. Ha a gépjármű üzemanyag tartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében kerülne sor, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kellene fizetni

- írja közleményében a cég.

Lépett az OMV is

A mai napon az OMV is változást jelentett be a lakossági tankolásban. Eszerint június 24, péntek, délelőtt 11 órától ők is 50 literben maximalizálják a kisnyomású kútoszlopokon az egyszerre kiadható üzemanyag mennyiségét. Azonban:

Ez alól kivétel OMV MaxxMotion Super 100plus és OMV MaxxMotion Diesel üzemanyag. Kannába üzemanyag kizárólag piaci áron vásárolható. Egyes töltőállomások a fentiektől eltérő korlátozásokat is alkalmazhatnak.

Egy délutáni közleményük szerint pedig a 7,5 tonna feletti járművek (tehergépjárművek, kamionok, buszok) és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú járművek kizárólag piaci áron és a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak.

Meghosszabbította az árstopot a kabinet

A történtek előzménye, hogy június 16-én meghosszabbítja a kormány az élelmiszer- és a benzinárstopot október 1-jéig.

A kormány még tavaly november 15-én rögzítette a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határon, eredetileg három hónapra.

Az újabb szabályok szerint két nyelven, angolul és magyarul is tájékoztatniuk kell a benzinkutakon vásárlókat az árakról, a feltételekről. Árstopos üzemanyagot magyar rendszámú gépkocsiba lehet vásárolni. A magyar honosságot nem egyértelmű helyzetekben okirattal kell igazolni.

Ha a benzinkutas nem tudja eldönteni, hogy a megtankolni kívánt autó valóban magyar illetékességű, akkor a rendelet szerint kezdeményezheti „a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolását”. Aki ezt nem tudja igazolni, az a piaci árat fogja fizetni.

The Conversation

Ne hagyd ki!