A cél az, hogy enyhítsék a helyben lakók parkolási gondjait. A koncepció része az úgynevezett kizárólagos lakossági parkolás bevezetése, valamint mikromobilitási pontok kialakítása.


Mi az a mikromobilitási pont?

A mikromobilitási pontokkal a rollerkáoszt akarják orvosolni, ami azt jelenti, hogy a fővárosban működő szolgáltatók ma még szanaszét hagyott rollereit, kerékpárjait ezeken a pontokon lehet majd tárolni. A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti közlekedési Központ és a Budapest Közút célja parkolási szabályok szigorításával az, hogy a helyben élők előnyt élvezzenek. A modell egyelőre kísérleti jelleggel startol el, legelőször a VI. kerületben.

Így indul a kísérlet

A Terézváros belső részén mától megjelenő közlekedési táblák a kerületi parkolóhelyek mintegy 30 százalékán tiltják meg, hogy este 18 és reggel 7 óra között nem VI. kerületi autósok ezeket a várakozóhelyeket használják. Októberig csak figyelmeztetik a szabályt megszegő sofőröket. A terézvárosi parkolóházakkal megállapodást kötöttek, és 50-60 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók bérletek 150 helyre.

Az újfajta parkolóhelyeket a KRESZ-nek megfelelően Várakozni tilos tábla fogja jelölni, amelyet a „Kivéve lakossági parkolási engedéllyel 18 és 7 óra között" kiegészítéssel látnak el. A könnyebb felismerhetőség érdekében egy kezdeti, átmeneti időszakot követően a parkolókat egységes, kék színű burkolati jellel is körbefestik.

Terézváros után több lépésben, további belső kerületekben is előnybe kerülnek a helyi lakosok. További egyeztetések zajlanak három másik városrész, Erzsébetváros, Belváros-Lipótváros, illetve a XIII. kerület vezetésével. Ha ezek lezárultak, várhatóan még az ősz folyamán véglegesíthetők a tervek, majd megkezdődhet a táblák kihelyezése.


The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!