Ha elterjed a svéd technológia, menet közben is tölthetők lesznek a villanyautók
Fotó: Shutterstock

Svéd megoldás az e-autózás nagy problémájára

Az autóutak burkolatába épített töltőrendszert fejlesztettek ki svéd kutatók. A technológia segítségével az ilyen útszakaszokról menet közben is töltődhetnek a villanyautók anélkül, hogy meg kellene állniuk.


Töltőutat fejlesztettek ki svéd kutatók

A dél-svédországi Lundban egy egy kilométeres útszakaszon építettek speciális síneket a burkolatba kutatók. Azokból tudnak az álló vagy haladó villanyautók egy különleges áramszedő kar segítségével elektromos energiát felvenni.

Az induktív töltőrendszer érzékelőket és szenzorokat használ azért, hogy az e-autók akkumulátorai kommunikálni tudjanak a töltőpontokkal. Ezek teszik lehetővé a töltés automatikus indulását és leállását is, amikor a jármű áthalad a pontok felett. Az EVolutionRoad nevű technológia így képes minimalizálni az aksik töltéséhez szükséges állóidőt is.

A VG megjegyzi a projekt teljes költségvetése 96 millió svéd korona (jelenlegi árfolyamon 3,11 milliárd forint) volt, melyből a Svéd Közlekedési Minisztérium 84 milliót (2,73 milliárd forint) állt. Hozzáteszik, ez nem nagy ár ahhoz viszonyítva, hogy Magyarországon egyetlen kilométer „klasszikus” autópálya építése akár 4,4 milliárd forintba is kerülhet.

Ráadásul a svédek szerint a megoldásuk olcsóbb, mint töltőállomásokat üzemeltetni. Emellett kisebb aksik is elegendők lehetnek az autókba, hiszen azok folyamatosan töltődnek. Persze egy ilyen technológia bevezetése egyáltalán nem egyszerű, hiszen speciális szerkezeteket igényel a kivitelezése.

Fejlesztené a kormány a hazai e-autózást

Egyébként vállalkozások elektromosautó-beszerzéseinek, valamint töltőhálózatok bővítésének a támogatására szán 30-30 milliárd forintot a magyar kormány – derül ki egy Magyar Közlönyben megjelent határozatból. Ehhez a pénz uniós forrásból származhat, azonban ha az nem érkezik, akkor a hazai költségvetésből biztosíthatja a fedezetét Pénzügyminisztérium.

A szektor támogatásáról szóló döntését azzal indokolja a kormány, hogy a klímasemlegesség elérése érdekében fontos az elektromobilitás hazai elterjedésének a további segítése.

2024 március elsejéig kell kidolgozni a magyarországi elektromos töltőhálózat bővítését célzó, valamint „a tisztán elektromos meghajtású járművek gazdasági társaságok – kiemelten car-sharing szolgáltatók, flottaszolgáltatók és taxitársaságok – általi beszerzését támogató” programot. Ezen feladatok fő felelőse Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Ne hagyd ki!