Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) vizsgálatot indított a német autógyár ellen, miután március végén azzal tréfálkozott, hogy Voltswagen-re kereszteli át az amerikai részlegét.


Közvetlenül bolondok napja, április 1-je előtt kapott szárnyra a hír, hogy új nevet kap a Volkswagen. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a cég amerikai részlege megerősítse, valóban átnevezik a márkát Voltswagenre. Az indok? Irdatlanul elkötelezettek az elektromos autók iránt. Természetesen óriási médiavisszhangot kapott a bejelentés. Aztán mikor látták, hogy kezd elfajulni a helyzet, kiadtak egy közleményt, amely szerint csak egy ártalmatlan áprilisi tréfának szánták az egészet. Nos, nem mindenki nevetett.

A híres német humor

Scott Keogh, az amerikai Volkswagen csoport igazgatója úgy nyilatkozott április 1-jén, hogy poénnak szánták az egészet, amivel egy kis humort akartak vinni a hétköznapokba, és csak jelezni kívánták a cég elkötelezettségét az elektromos autózás mellett. Viszont későn jött a bocsánatkérés, a tréfa hatására jócskán megugrott a vállalat részvényeinek ára, ami több milliárd dollárral növelte a cég piaci értékét, átmenetileg. Az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete azért rendelt el nyomozást, hogy kiderüljön, a vállalat megsértette-e a szabályokat.

Felmerülhet ilyenkor a szándékos részvényár-manipuláció, ami komoly bűncselekménynek minősül. A SEC nem veszi ezeket félvállról, korábban már Elon Musk ellen is indítottak nyomozást, amikor valótlan állításokat írt ki Twitterre a Tesláról.

Visszaesők?

A Volkswagen utoljára 2015-ben került a hatóságok látókörébe. Ekkor beismerte, hogy illegális szoftverekkel hamisított meg dízelmotor-teszteket az Egyesült Államokban. A bírságokkal, kártérítésekkel és jogi költségekkel együtt ez a kis manőver 32 milliárd eurójába (11520 milliárd forint) került a német autógyártónak.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!