Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) vizsgálatot indított a német autógyár ellen, miután március végén azzal tréfálkozott, hogy Voltswagen-re kereszteli át az amerikai részlegét.


Közvetlenül bolondok napja, április 1-je előtt kapott szárnyra a hír, hogy új nevet kap a Volkswagen. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a cég amerikai részlege megerősítse, valóban átnevezik a márkát Voltswagenre. Az indok? Irdatlanul elkötelezettek az elektromos autók iránt. Természetesen óriási médiavisszhangot kapott a bejelentés. Aztán mikor látták, hogy kezd elfajulni a helyzet, kiadtak egy közleményt, amely szerint csak egy ártalmatlan áprilisi tréfának szánták az egészet. Nos, nem mindenki nevetett.

A híres német humor

Scott Keogh, az amerikai Volkswagen csoport igazgatója úgy nyilatkozott április 1-jén, hogy poénnak szánták az egészet, amivel egy kis humort akartak vinni a hétköznapokba, és csak jelezni kívánták a cég elkötelezettségét az elektromos autózás mellett. Viszont későn jött a bocsánatkérés, a tréfa hatására jócskán megugrott a vállalat részvényeinek ára, ami több milliárd dollárral növelte a cég piaci értékét, átmenetileg. Az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete azért rendelt el nyomozást, hogy kiderüljön, a vállalat megsértette-e a szabályokat.

Felmerülhet ilyenkor a szándékos részvényár-manipuláció, ami komoly bűncselekménynek minősül. A SEC nem veszi ezeket félvállról, korábban már Elon Musk ellen is indítottak nyomozást, amikor valótlan állításokat írt ki Twitterre a Tesláról.

Visszaesők?

A Volkswagen utoljára 2015-ben került a hatóságok látókörébe. Ekkor beismerte, hogy illegális szoftverekkel hamisított meg dízelmotor-teszteket az Egyesült Államokban. A bírságokkal, kártérítésekkel és jogi költségekkel együtt ez a kis manőver 32 milliárd eurójába (11520 milliárd forint) került a német autógyártónak.


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!