Az elmúlt évek alatt a kínai Xiaomi a technológiai ipar egyik nagyágyúja lett. Sok mindent gyártanak: telefonokat, tableteket, háztartási eszközöket, elektromos rollereket, csavarhúzókat. Hamarosan egy új piacot terveznek meghódítani.


​Reszkess Tesla!

Bár még hivatalosan nem erősítették meg, a Reuters három, a cégre közvetlen rálátással rendelkező személytől kapott információk alapján közölte a hírt, miszerint elektromos járműveket tervez gyártani a Xiaomi. Az informátorok szerint a Xiaomi a Great Wall Motors vállalat egyik kínai gyártóüzemét szeretné megszerezni új elektromos járművei gyártásához. A hírre a vállalat részvényei 9 százalékot, a célkeresztbe vett gyártó részvényei pedig 15 százalékot növekedtek.

​Nem fogy az okostelefon

Bár igen szerteágazó termékskálájuk van, mégis a legnagyobb bevételük az okostelefonokból származik. Népszerűségük abban rejlik, hogy kiemelkedő tudású készülékeket forgalmaznak alacsony áron. Mivel nagyon kicsi árréssel dolgoznak és a globális chiphiány miatt nőttek az előállítási költségeik az idei első negyedéves bevételeik elmaradtak a várttól. Emiatt döntöttek úgy, hogy diverzifikálják a bevételeiket és beszállnak az elektromos járművek piacára.

​A tervek szerint

Az informátorok elmondása alapján a Xiaomi olyan partnercégeket keres, melyek már egy ideje jelen vannak az elektromos járművek iparágában. Mérnöki konzultációt, bérgyártást, tervezési és gyártási tanácsokat remélnek tőlük, melyeket összedolgozva a Xiaomi operációs rendszereivel és technológiai fejlettségével kiemelkedő járművek et hozhatnak létre. Az autóik természetesen kompatibilisek lesznek a többi Xiaomi termékkel. 2023-ban tervezik piacra dobni az első modelleket.

​Meglovagolják a trendet

Mostanában sorra érkeznek a hírek az autógyártók és technológiai cégek összefogásáról, melyek célja, hogy a jelenleginél okosabb és jobb modellek kerüljenek a piacra. Például nemrégiben a kínai keresőmotor-fejlesztő cég, a Baidu kötött szerződést a Geely bérgyártó és mérnöki tanácsadó céggel, mert ők is járműfejlesztésbe kezdenek. De ne feledjük hogy a Huaweii és az Apple is hasonló babérokra tör. Nem csoda, hogy a Xiaomi sem szeretne kimaradni a jóból.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A befektetők imádják Kelet-Európa új slágerstartupját

A csehországi Rossum szoftverfejlesztő vállalat 100 millió dolláros befektetéshez jutott, ennk köszönhetően térségünk egyik legértékesebb startupjává lépett elő. Nézzük, miért imádják a befektetők az alig hatéves vállalkozást!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!