Tízből nyolc magyar néha nem tudja utólag beazonosítani bankkártyás vásárlásait, és a kelet-közép-európai régióban is hasonló az arány - derül ki egy nemzetközi kutatásából.


A probléma nem egyedi. A régióban minden ötödik megkérdezett elismerte, hogy ez bizony gyakran vagy nagyon gyakran megesik vele. A magyar kártyabirtokosok többsége (61 százaléka) vissza tud emlékezni a vásárlásra, ha megerőlteti az agyát, a harmaduk azonban a bankjához, százból tízen pedig a kereskedőhöz fordulnak, hogy segítsen az emlékezésben. Vitás esetekben a magyarok csaknem 80 százaléka panaszt nyújt be a bankjának.

A felmérést megrendelő Mastercard valamint az Ethoca saját, a tranzakcióról részletes leírást adó digitális megoldását ajánlja a feledékeny kártyatulajdonosoknak. Tapasztalataik szerint az átlátható információkkal nő a fogyasztók elégedettsége, továbbá megelőzhetőek az időigényes vitarendezési eljárások, amelyek a kapcsolatfelvétellel, a tranzakció ellenőrzésével és igazolásával együtt átlagosan 2 hétig is eltarthatnak.

Tényleg ilyen feledékenyek vagyunk?

A felmérés résztvevői három dologról szeretnének részletesebb információkat kapni a vásárlások könnyebb és gyorsabb azonosításához. A legfontosabb számukra a kereskedő neve, majd a vásárlás helye, végül a kereskedő logója.

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy kerültél-e már hasonló helyzetbe, első ránézésre ugyanis számunkra túlzónak tűnik a 80 százalékot közelítő „eseti feledékenységi arány". Különösen akkor, ha az SMS-ben kapott értesítéseknek köszönhetően vagy a netbankon keresztül ellenőrizni tudod a vásárlásaidat.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!