A Nemzetközi Bankjegy Társaság (IBNS) tagjai évről-évre megválasztják a világ legjobban sikerült bankjegyét. A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga.


Tavaly több mint 100 új bankjegyet bocsátottak ki a világon, de a társaság tagjai csak 24-et ítéltek kellően újszerűnek ahhoz, hogy beválogassák a jelöltek közé. Az IBNS weboldala szerint a kezdetektől fogva Mexikó új 100 pesós polimer bankjegye vezette a szavazást, amelyet a skót Royal Bank of Scotland 20 fontos bankjegye követett. A harmadik helyen holtverseny alakult ki az észak-írországi 20 fontos és a bahamai ötdolláros, valamint a Fidzsi-szigeteken forgalomba hozott 50 dolláros között.

A győztes

A Banco de Mexico győztes bankjegye a pénzintézet 2018-ban bevezetett, úgynevezett "G sorozatának" része. Érdekesége, hogy az alapanyaga nem papír, hanem polimer, ráadásul a megszokott fekvő helyett álló formátumú. Az egyik oldalán Mexikó nemzeti hőse, Sor Juana Inés de la Cruz költő, író portréja látható, a másikat pedig egy pillangóiról ismert mexikói védett erdőség képe díszíti. A bankjegyet a Banco de Mexico új, Jaliscóban található nyomdájában állították elő, amely közvetlenül a világjárvány előtt kezdte meg működését. A weboldal szerint a nyomda az új gyártási eljárások bevezetésével sokat javított a polimer bankjegyek biztonságán.

A győztes és a szavazásra bocsátott bankjegyeket ITT nézheted meg.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!