A Nemzetközi Bankjegy Társaság (IBNS) tagjai évről-évre megválasztják a világ legjobban sikerült bankjegyét. A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga.


Tavaly több mint 100 új bankjegyet bocsátottak ki a világon, de a társaság tagjai csak 24-et ítéltek kellően újszerűnek ahhoz, hogy beválogassák a jelöltek közé. Az IBNS weboldala szerint a kezdetektől fogva Mexikó új 100 pesós polimer bankjegye vezette a szavazást, amelyet a skót Royal Bank of Scotland 20 fontos bankjegye követett. A harmadik helyen holtverseny alakult ki az észak-írországi 20 fontos és a bahamai ötdolláros, valamint a Fidzsi-szigeteken forgalomba hozott 50 dolláros között.

A győztes

A Banco de Mexico győztes bankjegye a pénzintézet 2018-ban bevezetett, úgynevezett "G sorozatának" része. Érdekesége, hogy az alapanyaga nem papír, hanem polimer, ráadásul a megszokott fekvő helyett álló formátumú. Az egyik oldalán Mexikó nemzeti hőse, Sor Juana Inés de la Cruz költő, író portréja látható, a másikat pedig egy pillangóiról ismert mexikói védett erdőség képe díszíti. A bankjegyet a Banco de Mexico új, Jaliscóban található nyomdájában állították elő, amely közvetlenül a világjárvány előtt kezdte meg működését. A weboldal szerint a nyomda az új gyártási eljárások bevezetésével sokat javított a polimer bankjegyek biztonságán.

A győztes és a szavazásra bocsátott bankjegyeket ITT nézheted meg.


The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!