Itthon is egyre többen használják az Apple Pay-t

Az ApplePay arra ad lehetőséget, hogy bankkártyáinkat hozzárendelhessük bizonyos Apple készülékeinkhez. A lehetőségét Magyarországon is egyre több bank biztosítja ügyfeleinek, de továbbra is körültekintőnek kell lennünk, ha igénybe szeretnénk venni ezt a szolgáltatást.


2019-ben az OTP Bank vezette be elsőként az érintésmentes fizetés lehetőségét az iPhone-nal, illetve egyéb Apple termékekkel. Ma már 8 hazai banknál is elérhető a szolgáltatás.

Pontosan miről is van szó?

Az ApplePay lényege az, hogy a bankkártyánkat hozzárendelhetjük azokhoz az Apple termékekhez, melyek támogatják ezt a funkciót. Ennek köszönhetően érintésmentes fizetéseket tudunk megvalósítani. A különbség a hagyományos kártyás fizetéshez képest az, hogy a tranzakció megvalósításához az azonosítást nem a terminálon kell elvégezni, hanem a telefonunkon (vagy egyéb eszközünkön). Ez megtörténhet ujjlenyomattal, arcfelismeréssel, vagy numerikus kóddal.

Fontos eleme a folyamatnak az, ami buktatója is lehet: a bankszámlánkat vezető pénzügyi intézetnek is támogatnia kell ezt a funkciót. Ha a bankunk nem terjeszti ki a szolgáltatásait az ApplePay-re, akkor bizony nem lesz lehetőségünk hozzárendelni a készülékünkhöz a kártyánkat.

Bagyinszki Dániel, a Bank360 elemzője úgy látja, hogy a szolgáltatás használata plusz biztonságot is nyújt azáltal, hogy sem az Apple eszközei, sem pedig a kereskedők nem tárolják a teljes kártyaszámunkat.

Melyik bankoknál érhető el a szolgáltatás?

Magyarországon jelenleg 8 pénzintézet kínálja ügyfeleinek a szolgáltatást. Abból a szempontból már nagy a szórás, hogy melyik ügyfélkör milyen kártyákkal használhatja az ApplePay-t. A nagyobb hazai hitelintézetek közül csak a Budapest Banknál és az Unicreditnél nem elérhető még az ApplePay, a többiek lakossági ügyfelei legalább Mastercard típusú betéti kártyáikkal már használhatják a szolgáltatást.

Érdemes figyelni a pénzintézetünk közleményeit, mert népszerű szolgáltatásról van szó, így a közeljövőben folyamatos változásokra lehet számíztani úgy a támogatott kártyatípusokban, mint a szolgáltatást nyújtó bankok számában.


Ne hagyd ki!