Csinos jubileumi jutalmat kapott az Apple főnöke
©instinia/123RF.COM

225 milliárd forinttal hálálta meg a cég a főnöke tízéves ténykedését

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ötmillió céges részvényt kapott abból az alkalomból, hogy tíz éve irányítja a vállalatot. Nem is akármilyen eredményekkel.


Mi is történt tíz éve?

Az egyezség a jubileumi jutalomról még akkor született, amikor Tim Cook átvette a vezérigazgatói posztot Steve Jobstól. A BBC azt írja, hogy a juttatás mértékét a megállapodás a cég teljesítményétől tette függővé. Illik vagy sem, Tim Cook eladta a most kapott részvények többségét, amivel 750 millió dollárt, vagyis nagyjából 225 milliárd forintot keresett.

Hasít az Apple

Tim Cook vezetésével a vállalat részvényeinek értéke az elmúlt három évben csaknem 200 százalékkal, 2011-es kinevezése óta pedig összesen 1200 százalékkal nőtt. Az Apple piaci értéke jelenleg nagyjából 2,5 ezer milliárd dollár, vagyis hozzávetőlegesen 700 ezer milliárd forint. Összehasonlításként: Az Egyesült Államoknak nagyságrendileg ennyibe került az afganisztáni háború.

Intő jelek

Az elmúlt években az okostelefonok piacát egyértelműen a Samsung és az Apple uralta. Mind a kettő vállalat remek időszakot tudhat maga mögött. Koronavírus-járvány ide vagy oda, tavaly is óriási volt a kereslet az elektronikai eszközökre, így az okostelefonokra is. A legnagyobb gondot a chip-hiány jelentette, de az óriásvállalatok több-kevesebb sikerrel meg tudtak ezzel birkózni. A 2020-ban tapasztalt vásárlási hullám idén tovább fokozódott, amely a második negyedévben azonban érdekes eredményeket hozott. A Xiaomi beelőzte az Apple-t.

A globális piac dobogója jelenleg így néz ki:

  1. Samsung, 19 százalékos részesedés
  2. Xiaomi, 17 százalékos részesedés
  3. Apple, 14 százalékos részesedés

A Canalys piaci elemzőcég felmérése szerint a Xiaomi eladásai Latin-Amerikában 300, Afrikában 150, Nyugat-Európában pedig 50 százalékkal gyarapodtak az idei második negyedévben. A kínai gyártó majdnem kétszer annyi okostelefont értékesített, mint az első negyedévben. Így a teljes piaci részesedése három százalékos növekedést mutatott. Vagyis, ha Tim Cook 10 év múlva újabb, hasonló méretű csomagra számít, nem lazíthat.


Ne hagyd ki!