Érdemes okosan megtervezni az év végi jutalmak kiosztását, adózási szempontból is
Fotó: Shutterstock

Adnál egy kis pluszt a dolgozóidnak? 3 tipp a költséghatékonyságra

Sok munkáltató tervezi, hogy év végén plusz juttatásokkal köszöni meg munkatársainak az egész éves együttműködést. Mindenki jól jár, ha ezeket a juttatásokat alacsony adóteherrel és optimális adminisztrációval tudjuk megvalósítani ezekben a sűrű utolsó hetekben.


Hogyan NE adjuk?

Az év végi juttatások előkészítésénél sokan próbálják úgy motiválni a csapatot, hogy bejelentik miféle célok teljesítésekor kerül a juttatás kiadásra.

Azonban az adómentes juttatásoknál, béren kívüli juttatásoknál, egyes meghatározott juttatásoknál semmiképpen nem javasolt a tevékenységhez, munkavégzéshez kapcsolódó célkitűzések használata.

Amennyiben a tevékenység ellenértékeként adjuk a kedvező adózású juttatásokat, az szja. törvény 1. paragrafus 10. pontja alapján jövedelemként kell majd megfizetni az adót ezek után
– figyelmeztet Fata László juttatási szakértő.

Mit adjunk?

A juttatás tartalmának meghatározásakor két fő lehetőséget választhatunk.


Kereshetünk olyan kedvező adózású juttatási elemet, mely szinte minden munkavállaló számára jól elkölthető, és még senkinél nem léptük túl a kedvező adózású keretét a 2021. évben. Ilyen lehet például a csekély értékű ajándék vagy a SZÉP Kártya, melynél 2022. szeptember végéig az egyes alszámlák egyenlege más alszámlák költési területein is felhasználható.

A másik lehetőség, hogy egy plusz keretösszeget és egy kínálatot biztosítunk a munkavállalók számára, melyet ők a számukra megfelelő juttatási elemekre használhatnak fel.

Ez természetesen egy új nyilatkoztatási folyamatot indít be itt év végén, mely nagyobb létszám esetén is megoldható például egy webes nyilatkoztatással
– emlékeztet Kardos Zoltánné az L-Soft Zrt. Outsource divíziójának vezetője.

Cafeterián kívül vagy belül

Akinél már működik juttatási rendszer, joggal teszi fel a kérdést, hogy a plusz juttatásainak értékét beépítse ebbe, vagy éppen a cafeteria mellett külön adja ki.

Igazából ez egy technikai kérdés a munkáltató számára. A legtöbb esetben nem befolyásolja a juttatások adózását.
Amennyiben rendelkezünk egy jó szoftverrel, akkor nincs akadálya, hogy a plusz összeget a cafeteria szabályzat módosításával hozzácsapjuk a cafeteria kerethez, és a munkatársaink újra nyilatkozzanak a még fennmaradó részről.
Szabályozás szempontjából azonban gyakran egyszerűbb, ha az év végi plusz juttatás kiadásához nem az egész évre vonatkozó cafeteria szabályzatot módosítjuk, hanem egy új határozatot hoz a munkáltató ennek kiadásához.


Ne hagyd ki!