Apple logó két maszkos ember mögött
Fotó: Unsplash

Mindenkit lehallgatnak a telefonok? Peráradat zúdulhat az Apple-re

Egy amerikai szövetségi bíró bejelentette, hogy az Apple-nek az összes panasszal, váddal szembe kell néznie, amelyek szerint a cég hangvezérelt virtuális asszisztense, a Siri lehallgatja a felhasználókat.Egy kis vamzerkodás

Ismerős a helyzet, hogy beszélgetsz a haveroddal egy márkáról, aztán a telefonod pillanatokon belül célzott hirdetésekkel bombáz? Sokaknak igen, ők most hivatalosan is beperelhetik az Apple-t a Siri miatt. A felperesek állítása szerint a Siri több alkalommal is „véletlenül aktiválta saját magát" és rögzítette a felhasználók privát beszélgetéseit, amelyeket az Apple harmadik felekkel, például hirdetőkkel osztott meg. Hogy tiszta legyen a kép, a Siri elviekben csak akkor „hallgatja", hogy mit beszélnek a környezetében, ha egy vezényszóval, például azzal, hogy „Hé, Siri!" aktiválják. A vádlók közül többen is beszámoltak olyan esetekről, amelyek engedély nélküli lehallgatásokra utalnak. Ketten például azt állították, hogy Air Jordan cipőkről és Pit Viper napszemüvegekről beszélgettek, majd néhány perc elteltével meg is jelentek a telefonjaikon a termékekhez köthető reklámok. Hasonló példák tömkelege áll a keresetekben.

Ha mindenki csinálja, akkor szabad?

A kaliforniai Jeffrey White bíró döntése azt jelenti, hogy a felperesek bizonyítékokat nyújthatnak be az állításaik alátámasztására, amelyekre az Apple-nek minden esetben a bíróság előtt kell felelnie.

A bíró elmondta,az Apple azzal támadta a felpereseket, hogy nem tudják kellőképpen alátámasztani, bizonyítani, hogy pontosan mi hangzott el azokon a beszélgetéseken, amelyek után megindultan a kérretlen, de pontosan célba találó hirdetések. Jeffrey White szerint a felhasználók privát beállításai önmagukban is elegendők ahhoz, hogy elvárhassák a magánéletük védelmét.

A bíró hozzátette, hogy a felperesek a szövetségi lehallgatási törvény és a kaliforniai adatvédelmi törvény megsértésével, valamint szerződésszegéssel vádolhatják a cupertinói vállalatot.

Az elmúlt hónapokban a Google hangasszisztensét és az Amazon Alexáját is hasonló vádak érték.

Ne hagyd ki!