Az Amazon okoseszközének köszönhetően az Alexa név igazi mémmé vált az elmúlt években. Sajnos odáig fajultak a viccesnek szánt beszólogatások, hogy sokaknál mentális betegségek alakultak ki. A gyermekeikért aggódó szülők kétségbeesetten támadják az Amazont, inkább kevesebb, mint több sikerrel.


Az Amazon Echo és az Echo Dot az óriásvállalat legkelendőbb portékái közé tartoznak. Az intelligens hangalapú hangszóróknak különböző utasításokat adhatnak a felhasználók, amelyek képességeikhez mérten végrehajtják a tulajdonosuk kívánságát. Például meg lehet kérni, hogy a készülék indítson el egy számot, jegyzetelje le a napi teendőinket, állítson be ébresztőórát, vagy épp tájékoztasson a várható időjárásról. Alapvetően alvó üzemmódban pihen a készülék, amelyet egy vezényszóval lehet „felébreszteni". Ez a vezényszó az Alexa. Sokan nem is igazán ismerik az Echo, vagy az Echo Dot elnevezést, egyszerűen csak Amazon Alexának hívják a készüléket. Az évek során az Alexa név igazi mémmé vált. És míg egyesek remekül szórakoznak a jelenségen, addig mások életét teljesen tönkretette. Az elmúlt években rengeteg aggódó szülő panaszkodott az Amazonra, hogy a termékei miatt az Alexa nevet viselő gyermekeiket folyamatosan nevetség tárgyává teszik a társaik, de még a felnőttek is. A probléma valós, sok gyermek inkább nevet változtatott és elköltözött egy másik városba.

Tönkretett életek

Az Amazon korábban már együttérzését fejezte ki a sértetteknek, és hozzátette, hogy számos más parancsszót is be lehet állítani a készülékeknek. Ezzel annyi a baj, hogy az alapértelmezett vezényszó az Alexa, és a vásárlók nagy része nem bajlódik a beállításokkal. Mint említettük, ez nem is feltétlen lenne megoldás, hiszen az Alexa név teljesen összeforrt az amazon eszközeivel.

Heather (nem ez az igazi neve) elmondta a BBC-nek, hogy lányát, Alexát nemcsak a saját korosztálya, de még a tanárai is folyamatosan cikizték és gúnyolták a neve miatt. Jelezték a problémát az iskolának, de annyi választ kaptak, hogy Alexának egy kicsit keményebbnek kellene lennie. Heather elmondása szerint lányánál már mentális problémák alakultak ki a vegzálások miatt. Végül úgy döntöttek, Alexa nevét hivatalosan megváltoztatják, elköltöznek egy másik városba, és új életet kezdenek.

Charlotte (szintén álnév) elmondása szerint lánya alig hat éves, mégis folyamatosan gúnyt űznek belőle a neve miatt. Elmesélte, hogy idősebb gyerekek odamennek a lányához, és ráordítanak, illetve utasításokat adnak neki. A kislány már mondta az anyjának, azt kívánja, bárcsak senki nem tudná a nevét. Charlotte szerint az Amazon nem veszi komolyan a problémát. Egyetlen hirdetésében sem hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy az alapértelmezett parancsszó megváltoztatható.

A Massachusetts-i Lauren Johnson ettől tovább ment. Szerinte az Amazonhoz köthető jelenség sokkal több egy egyszerű szekálásnál. Úgy véli az Alexa név sokaknál a szolga szinonimája lett. Ennek következtében alsóbbrendű emberként tekintenek az Alexa nevet viselő társaikra. Lauren elindított egy kampányt is „Alexa is Human" néven, melynek célja, hogy az Amazon olyan vezényszóval lássa el az eszközeit, amely nem köthető az emberekhez.

Az Amazon sajnálja

Csupán néhányat emeltünk ki, de valójában már több százan, sőt ezren jelezték az Amazonnak, hogy nagyon sokat szenvednek a hétköznapokban az okoseszköz névválasztása miatt. Az Amazon annyit mondott, hogy nagyon sajnálja a történteket, és a cég egyértelműen elhatárolódik és elítéli a jelenséget.

Világszerte százezrek viselik az Alexa nevet, így egyáltalán nem elhanyagolható a készülék társadalmi hatása. Az Egyesült Királyságban az Alexa a 167. legnépszerűbb név volt, ekkor vezették be szigetország piacára a készüléket. 2019-ben már csak a 920. helyre ért oda a név.

Ugyan ez megfigyelhető az USA-ban is, ahol 2015-ben jelent meg az eszköz. Ekkoriban évente 6052 újszülött csecsemőt kereszteltek Alexának, 2019-ben viszont már csak 1995-en kapták meg a nevet.

Úgy tűnik, hogy az Amazon egyelőre a heves bocsánatkérések közepette semmi mást nem kíván tenni az ügy érdekében. Valószínűsíthető, hogy túlságosan összeforrt az egyik legnépszerűbb terméke az Alexa névvel, így rossz hatással lenne a névváltoztatás az eladásokra. Persze ez csak spekuláció. Mindenesetre aggasztó a vállalat hozzáállása, bár ez sokakat nem lep meg.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!